Cum am ales editura pentru cartea de debut

 

 

Cum am ales editura pentru cartea de debut? Sau mai bine zis cum m-a ales ea pe mine! 🙂

 

 

Hei, lume faină! Sincere salutări!

 

 

        Dacă tot am vorbit în articolele trecute despre cum am publicat cartea de debut, cum am promovat gratuit cartea de debut sau cum am promovat contra cost cartea de debut, astazi m-am gândit să așez câteva cuvinte despre cum am ales editura unde am publicat cartea de debut sau mai bine zis cum m-a ales ea pe mine 🙂

 

        Înainte de toate vreau să vă spun sincer că domeniul acesta era foarte confuz pentru mine, din lipsă de interes evident, dar după ce m-am văzut cu manuscrisul finalizat am început să citesc și să mă informez de prin toate sursele despre ce este de fapt o editură și care este contribuția ei la  transformarea visului unui scriitor în realitate.

 

Cum am ales editura pentru cartea de debut - Tipuri de edituri - Blog Liviu C Tudose - www.liviutudose.ro

 

        De ce am spus mai sus că editura m-a ales pe mine? Păi având în vedere că am scris și am conversat cu douzeci și nouă de edituri care într-un final m-au refuzat, nu pot spune că eu aș fi fost cel care și-ar fi ales casa unde să publice, corect? 🙂 Dar a treizecea editură a văzut ceva la scrierea mea și uite-așa am bătut palma. Yuuuhuuuuuu! 😀 Până la urmă totul este despre o eternă căutare a persoanei care să se conecteze cu textul tău. Și bineînțeles să nu renunți și să nu te resemnezi, că edituri suuuuuuuunt muuulteee, mari, mijlocii sau mărunte! (copywrite pentru rimă):))

 

         Astfel, făcând abstracție de mărimea unei edituri sau de vechimea ei voi vorbi strict despre serviciile pe care le oferă, așa cum le-am perceput eu pe toată perioada de aproape zece luni de zile din clipa în care am scris primei edituri și până în momentul în care minunata mea scriere a văzut lumina zilei ajutată fiind de a treizecea editură!!

 

         Si uite așa am aflat eu că ar fi mai multe tipuri de edituri pe care le voi prezenta din perspectiva avantajelor și dezavantajelor:

 

  • 1. Editurile clasice
  • 2. Editurile de tip self publishing – publicare în regim propriu
  • 3. Editurile hibride (denumire folosită mai des pe piața străină) – o combinație între primele două
  • 4. Propria ta editură? 🙂

 

∼∼∼∼*∼∼∼∼

 

1. Editurile clasice

 

        Sunt de departe cele mai importante edituri și dacă ai șansa să semnezi cu una dintre muuultele astfel de edituri pot spune că aproape toate grijile tale se vor risipi instant 🙂

 

       De ce spun asta? Păi pentru că tu nu trebuie să te ocupi cam de nimic altceva decât de a continua să scrii și eventual să te promovezi în plus, pentru că până la urmă promovarea nu este niciodată suficientă încât să ajungi la persoanele care rezonează cu scrierea ta.

 

        În această categorie intră editurile care au o experiență de zeci de ani pe piața de carte, dar sunt și câteva mai „proaspete” care s-au strecurat aici în principal datorită managementului de nota 1000! Vă pot da și câteva nume de edituri clasice de pe la noi: Humanitas, Trei, Curtea Veche, Art, Libris, etc. care au sub tipar sute, poate chiar mii de titluri. Pentru clasamentul (aproape) complet al editurilor din România accesați linkul celor de la Libris (cea mai mare librărie online) sau dacă linkul nu mai e de actualitate încercați să dați un search (=căutare) pe net cu „libris edituri” sau „edituri România” și cu siguranță veți găsi o lista cu sute de edituri.

 

Avantaje:

         Ce-i drept aici ai cele mai multe avantaje, de la corectare text, la copertă, tipărire, promovare, distribuție în librăriile fizice și online, tot felul de parteneriate, o întreagă rețea de conexiune în acest domeniu de carte, care până la urmă este un adevărat business. Și când spun avantaje, mă refer strict că ele sunt 100% gratuite. Editura publicând un număr de exemplare pe cheltuiala sa, iar tu strângi doar roadele!

 

 

Cum am ales editura pentru cartea de debut - Editura clasică - Blog Liviu C Tudose - www.liviutudose.ro

 

Tare, nu? 🙂

 

        Dar dacă vrei poți să primești și tu câteva exemplare pe care le plătești din banii tăi și mai departe e treaba ta ce faci cu ele. Cum îți spuneam în articolul de promovare, eu am ales să le ofer gratuit persoanelor care au fost de acord să mă promoveze, cunoscuți și necunoscuți! 🙂

 

Dezavantaje:

       Aici cred că ar putea fi un singur dezavantaj și anume procentele destul de mici (sub 20-25%) ce-ți revin din drepturile de autor.  Am auzit un „Aaaaaahhhhh… 🙁 ” ? 🙂 Chiar și așa tot nu cred că e atât de grav.

 

       Haide să analizăm! Dacă ar fi să tăiem firu-n patru, din prețul cărții, o parte merge spre tipografie, una spre editură, una spre librării, una spre distribuție… hă hăăăăă… că multe mai sunt, așa-i? 🙂 Dar cum timpul este cel mai prețios lucru nu cred că ar trebui să fie o problemă asta, fiindcă în această perioadă tu ești în fața calculatorului și îți schițezi următorul volum, nu-ți mai bați capul cu multe.

 

Concluzie?

        Chiar dacă nu ai un procent destul de mare din drepturile de autor ai garanția ca nu ai proprii bani blocați în cărți, ci editura își asumă acest risc în locul tău, iar povestea ta ajunge la un număr cât mai mare de cititori. Și asta e tot ce contează! 😉

 

Încă nedumerit(ă)?

       

         Atunci, ca să-ți faci o idee, hai să-ți povestesc despre cel de-al doilea tip de edituri…

 

2. Editurile de tip self publishing – publicare în regim propriu

       

        Pe ce se bazează acest tip de edituri? Cum spune și titlul, ți-o publici sigur. Mda… ok… aproape singur… dar nu e chiar atât de simplu! Sunt destule astfel de edituri și la noi. La o simplă căutare pe net o să vă apară muuulteeee!

 

Avantaje

        Singurul avantaj este procentul mai mare din drepturile de autor ce-ți revin ție. Cred că undeva până la 60% dar cu condiția să-ți vinzi cărțile în librăria/siteul editurii selfpublishing, deci ceva restrâns. Dacă dorești să te promoveze și pe alte piețe atunci procentul scade considerabil.

 

Cum am ales editura pentru cartea de debut - Editura Self Publishing - Blog Liviu C Tudose - www.liviutudose.ro

 

Dezavantaje

       Aici trebuie să plătești absolut tot: corectare, coperta, redactarea, tipărirea, distribuție, ISBN (dap…care în mod normal este gratuit). Și tot de-o dată! Cum e și vorba „banii jos și ochii la gard!” 😀 Așadar tu îți achiți toate costurile serviciilor enumerate mai sus, dar plătești și exemplarele pe care le publici tot din banii tăi. Și să știi că nu-s chiar ieftine. 🙂

 

         După ce ai achitat toate aceste servicii și ai tipărit cărțile, dacă dorești editura self publishing îți dă cărțile în brațe, iar de aici înainte e treaba ta ce faci cu ele. Te apuci și le vinzi tu, căutând cititori, le împachetezi una câte una și le trimiți prin curierat sau găsești o librărie fizică ori online care să se ocupe de partea asta cu distribuția, însă te va costa și aici undeva între 40-45% din prețul cărții.

 

Concluzie?

         Investești multi bani (și toți de-o dată) până îți vezi cartea publicată și chiar dacă ai procente mari din drepturile de autor, dacă ești la debut, cu greu îți vei recupera întrega investiție într-o perioadă de timp rezonabilă.

 

Te-am băgat în ceață?

 

        Încă nu ți-ai dat seama cum am ales editura pentru cartea de debut? Nu-i nimic! Hai să-ți povestesc și despre…

 

3. Editurile hibride

       

        Sunt acele edituri care merg pe un parteneriat de business cu autorul. Eu așa le văd. Adică vă împărțiti costurile pe servicii… frățește! 🙂 Anumite servicii le acoperă ei, iar restul autorul. Totul se negociază în funcție de mai multe criterii. De obicei aceste edituri au pachete standard, iar viitorul autor alege după buzunarul personal.

 

Avantaje:

       Dacă trebuie musai musuțai să mergeți pe varianta asta, avantajele ar fi că nu plătiți voi toate serviciile. Și aveți la dispoziție întregul sistem de distribuție al cărților la nivel național.

 

Cum am ales editura pentru cartea de debut - Editurile hibride - Blog Liviu C Tudose - www.liviutudose.ro

 

Dezavantaje:

        Și aici principalul dezavantaj are legătură cu banii. Nu pentru că trebuie să-i primești, ci pentru că trebuie să-i dai 🙂 E adevărat că nu sunt atât de mulți la ca editurile self publishing, dar tot e ceva.

 

Concluzie?

       Chiar dacă au distribuire să te gândești că nu te promovează. Sau dacă o fac atunci trebuie să plătești pentru asta.

 

4. Propria ta editură?

       

        Ehh hai! Când spun asta nu mă refer că trebuie să-ți faci tu o editură. Termenul e inventat oarecum de mine (sper) și m-am gândit la asta în cazul în care vrei să parcurgi acest drum treptat, de unul singur fără a avea o interacțiune cu editura, dar mai ales fără a fi nevoit să scoți toți banii de-o dată din buzunar.  Am mai auzit și astfel de cazuri și cred că e muuult de lucru.

 

Avantaje:

        Dacă timpul nu reprezintă un impediment atunci poți lua fiecare etapă în parte până când vei reuși! Toate aceste etape constă în analiză, informare, căutare, dialog, negociere și multe altele. Iar la final, după ce ai cartea tipărită reiei aceeași rută spre distribuirea către cititori. Tot procesul se poate întinte de la câteva luni până la doi-trei ani de zile, luând în considerare că în fiecare lună faci altceva – într-o lună faci coperta, în alta plătești corectarea, peste două luni redactarea și așa mai departe. Nu ești constrâns de nimeni și nimic. Faci totul atunci când ai bani. Nimeni nu te grăbește. Iar atunci când vei trage linie, cifrele din dreptului de autor o să arate destul de bine (WOW!).

 

Dezavantaje:

       Păi dacă ai ales calea asta de anduranță și îți este bine cu ea atunci nu cred să ai vreun dezavantaj, atâta timp cât într-un final, oricare va fi el, manuscrisul tău se va transforma într-o carte minunată! Felicitări! Dar totuși ai grijă cu cine vei lucra. Sunt mulți care se dau profesioniști, însă până la proba contrarie lucrurile nu stau chiar așa. Și unde mai pui că mulți dintre ei nu mișcă un deget până nu-i plătești anticipat, parțial sau integral, iar orice modificare dorești pe viitor o să fie din nou taxată. Și ca o atenționare: înarmează-te cu răbdare, dar asta după ce semnezi contracte de „prestări servicii” pentru fiecare etapă! Pentru orice eventualitate e bine să ai o dovadă scrisă…

 

Concluzie?

         Fără ajutorul vreunei edituri ai de făcut o muncă imensă. Dacă-ți este pe plac sau ești nevoit să alegi varianta asta atunci urmează-ți visul!

 

Acum să vă povestesc și despre…

 

„Editura mea”

         

        Cum vă spuneam am reușit să semnez cu a treizecea editură. Întâmplarea este destul de interesantă fiindcă eu nu știam de existența lor cu toate că-mi făcusem o listă cu editurile unde am trimis manuscrisul fix de pe websiteul grupului din care fac parte. Da, este vorba de „vechea” Libris Editorial care s-a rebranduit în Editura CREATOR – parte a grupului Libris, care deține și cea mai mare librărie online din România – Libris.ro

 

Cum am ales editura pentru cartea de debut la Editura CREATOR - Blog Liviu C Tudose - www.liviutudose.ro

 

          De ce spun că este interesantă? Pentru că ei nu aveau un website al editurii și nu aveam cum să-i găsesc. I-am găsit pe Facebook unde le-am scris. Și cum în viață lucrurile se întâmplă fix atunci când te aștepți mai puțin, tot așa și ei m-au surprins acceptându-mi manuscrisul spre publicareeee! Yuuuuuhuuuuuuu! 🙂 Iar mai departe totul este o istorie frumoasă a cărții mele de debut!

 

Concluzie?

         Dacă-ți vrei manuscrisul transformat în cartea atunci trebuie să vizualizezi că asta s-a întâmplat deja. Să ai speranța și să nu renunți niciodată indiferent de câte refuzuri te vei lovi. Publicarea unei cărți e o căutare continuă de editură, dar mai ales găsirea acelei persoane care va spune un „DA” hotărât lucrării tale!

 

         Acum dacă tot ai văzut cum am ales editura pentru cartea de debut îți mai rămâne un singur lucru de făcut! Hai la treabă că ai un drum lung până… departe! 😉

 

        Însă înainte să pleci cu gândurile tale, dacă timpul îți permite, poate mai arunci o privire și peste articolele trecute despre cum am publicat cartea de debut, cum am promovat gratuit cartea de debut sau cum am promovat contra cost cartea de debut. Sunt sigur că informațiile îți vor fi de un real ajutor… în vreun fel sau altul!

 

       Iar în încheiere (serios!) am un gând pentru voi toți, gând care m-a făcut să văd lumea dintr-un alt punct de vedere, făcându-mă să spun: „Dacă ați ști ce vă așteaptă la capătul visurilor n-ați mai renunța… niciodată…”

 

Am încredere în voi!

 

 

Multă baftă, căutătorule de editură! 🙂

Cu cele mai alese gânduri,
Liviu – cel ce și-a găsit editura din a treizecea încercare  😀

 

 

P.S.: Dacă ai vreo întrebare legată de cum am ales editura pentru cartea de debut, dă-mi de știre în comentariile de mai jos. E posibil să am și un răspuns! 🙂

 

!!!! Actualizare importantă

        În primul comentariu al prezentului articol, Mary ne-a făcut cunoscut un website care simplifică într-o oarecare măsură cele relatate de mine mai sus.  Mulțumim pentru veste!

Despre ce este vorba, în mare:
1. Tu trimiți câteva pagini din manuscris către „caut editură” împreună cu datele tale de contact;
2. Ei trimit lucrarea ta mai departe către editurile partenere (în clipa asta au 26);
3. Vor reveni la tine cu numele editurilor interesate în publicarea manuscrisului.

        Ce nu am reușit să aflu este dacă seviciul este gratuit sau contra-cost, însă cei interesați pot afla informația lipsă printr-un mesaj la rubrica lor de contact.

        Chiar și prin această „scurtătură” nu-ți va garanta nimeni că vei fi publicat! Dar poți ajunge într-un timp mai scurt la cât mai multe edituri. Multă baftă, debutantule!  😉

 

∼∼∼∼*∼∼∼∼

 

Alte articole din aceeași categorie – Viață de scriitor:

 

  1. CUM AM PUBLICAT PRIMA MEA CARTE ELECTRONICĂ – EBOOK
  2. CUM AM SCRIS PRIMA MEA CARTE
  3. CUM AM PUBLICAT CARTEA DE DEBUT
    ∼*∼
  4. EDITURI CARE PUBLICĂ DEBUTANȚI
  5. LISTA EDITURILOR DIN ROMÂNIA
    ∼*∼
  6. CUM AM PROMOVAT (GRATUIT), CA AUTOR, CARTEA DE DEBUT
  7. CUM AM PROMOVAT (CONTRA COST), CA AUTOR, CARTEA DE DEBUT

 

_____
E posibil ca aceste informații să fie adevărate.

Până la proba contrarie, considerați articolul un pamflet. 🙂

 

 

Apreciez recomandarea acestui articol:
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mary
Mary
2 years ago

Ce parere ai despre această cale? http://www.cauteditura.ro ?

Liviu
2 years ago
Reply to  Mary

Bună, Mary,

Da, într-adevăr este ceva nou și pentru mine. Dacă știam de ei mai din timp poate îmi ușuram existența, nu doar cu 3 ore cum scrie acolo, ci poate chiar cu câteva luni 🙂
Am aruncat o privire peste website și ideea la care s-au gândit este una genială mai ales pentru un debutant, care cu greu își găsește o editură, fie ea și din cele mai puțin cunoscute.

O să-i recomand cu drag mai departe + un update la articolele mele.

Mulțumesc mult pentru înștiițare Mary. Apreciez.

Gu gânduri pline de bucurii,
Liviu

Antonia
2 years ago

Am și eu două întrebări 🙂
1. Cum ai reușit să găsești 30 de edituri care să se potrivească cu ce ai scris? Eu am tot căutat pe libris și alte site-uri pentru genurile de Fantasy și SF, dar m-am blocat la 14. Din toată lista aia enormă, majoritatea (care au măcar peste 20 de publicări) par să publice cărți de copii (de colorat, etc) sau cărți educative (pentru școală).
2. La editurile mai mari sau măricele, crezi că merită să aștepți un răspuns așa mult timp? (unele spun că ar dura 3 sau chiar 6 luni)
Help

trackback

[…] CUM AM ALES EDITURA PENTRU CARTEA DE DEBUT […]

trackback

[…]  În funcție de tipul editurii (vom discuta despre asta într-un alt articol) – tradițională, self publishing sau hibridă (o combinație a primelor două), aceasta îți […]

trackback

[…] ta și îți  însoțește visul de la manuscris până la publicare. Acum funcție de tipul ei (vom vorbi și despre ele într-un alt articol) editura te va promova gratuit… și nu […]

trackback

[…]         De obicei în clipa în care îți tipărești cărțile tu îți vei plăti o parte sau toate exemplarele. Bineînțeles asta depinde de la editură la editură – subiect despre care sper să vorbim într-un articol viitor. […]

trackback

[…]   Acum analizând toată perioada prin care am trecut de la prima frază scrisă și până când am găsit o editură care să mă publice, cum am publicat cartea de debut, iar mai apoi am promovat-o fie gratuit, fie […]

Timea
Timea
1 year ago

După cum spunea cineva : Caută și vei găsi!
Mulțumesc din suflet pentru toate ponturile date, nu știu cum am aterizat aici dar mă bucur că am făcut-o.
Doresc să te întreb dacă în urma experiențelor tale, o poveste de viață (a mea) transformată într-un fel de jurnal cu mai multe subiecte ar funcționa?
Începând de la doliu, depresie, abuzuri, cariera de succes și un divorț în curs, dar cu siguranță un final mai fericit, într-o lume care deja este încercată de atâtea lucruri? Ideea este că dacă întâmplările trăite de mine pot ajuta măcar o persoană să treacă peste anumite lucruri atunci aș fii fericită, simt că trebuie să dau mai departe ceea ce știu. Aș dori să trimit și eu povestea la fel ca și tine,unor librarii dar nu credeam că este atât de simplu, cred cu tărie că voi reuși. Cu mii de mulțumiri închei acest mesaj.

Liviu C. Tudose
Liviu C. Tudose
1 year ago
Reply to  Timea

De multe ori ajungem acolo unde trebuie fără să ne dăm seama. Unii îl numesc destin, alții coincidență…

Ne bucurăm că ești aici!
Stai cât dorești apoi mergi și cucerește întreaga lume!

Bună, dragă Timea,

Fiecare dintre sufletele de pe aces Pământ are cel puțin o poveste de spus. Poate una fericită, poate una tristă, poate una pentru care acea persoană a trudit într-un fel sau altul. Și de multe ori ne întrebăm de ce povestea noastră nu ajunge să fie cunoscută?

Știi care-i răspunsul?

Pe cât e de crud, pe atât cred eu că e de corect: pentru ca poveștile noastre să fie cunoscute… noi trebuie să ajungem persoane de succes. Anonimatul n-a ajutat niciodată pe nimeni.

Asta nu însemană că trebuie să ne demoralizăm, ba din cotră. Trebuie să luptăm cu înverșunare, cu o voință de fier pentru a ajunge persoane de succes. Doar așa, poveștile noastre vor ajunge la cei care ar avea nevoie de ele.

Până la urmă o poveste (fie ea reală sau imaginară) poate fi un îndrumar de viață pentru cineva…

Concluzionând, ai spus: „simt că trebuie” – iar asta e cheia ta cu care vei deschide cel puțin o ușa. Atâta vreme cât știi care-s trăirile tale profunde mergi până când se vor îndeplini.

Cum am mai spus, totul e o chestiune de timp. Lasă timpul să lucreze în direcția pe care ți-o dorești și nu te îndoii vreodată de el.

Te încurajez insistent să urmezi pașii descriși de mine și în celelalte articole (ca să mai economisești ceva timp, eliminând din eventualele greșeli) și să îți găsești editura care să te publice.

Sunt sigur că și scrierea ta are locul ei printre alte povești ce se odihnesc deja pe rafturile librăriilor. Și-apoi o să-și caute cititorii săi… fiindcă ei există… și o așteaptă…

Transformă-ți visul în realitate apoi întoarce-te
să împărtășești și cu noi bucuria vieții tale,
Liviu

P.S.: Dacă mai ai nedumeriri, te așteptăm cu drag…

trackback

[…] semnezi un contract cu o editură, dacă vrei să-ți promovezi gratuit sau contra cost lucrarea, în ce condiții îți alegi o editură: clasică, hibridă sau Self Publishing – pentru că toate aceste edituri publică […]

trackback

[…] editurilor funcție de diverse categorii (de la edituri care publică debutanți și până la cum am ales editura pentru cartea de debut sau multe alte informații „vitale” pentru cei din breasla scriitorilor ), astăzi am deciz să […]

trackback

[…] CUM AM ALES EDITURA PENTRU CARTEA DE DEBUT […]

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Supraviețuirea unei civilizații. Cercul de Foc - Liviu C Tudose - www.liviutudose.ro - Achiziționează exemplarul tău - Pop-up

Dacă ați ști ce vă așteaptă la capătul visurilor n-ați mai renunța... niciodată...
Pentru exemplarul tău alege una dintre librăriile online:

Libris.ro

Cărturești.ro

eMAG.ro

Librărie.net