Yuuuuuhuuuuu!
Dacă ai ajuns aici cred că vrei să aflii cum am promovat (gratuit), ca autor, cartea de debut, dar înainte de asta ar trebui să te felicit pentru realizarea M Ă R E A Ț Ă! Așa-i? 😀 Sper că ai sărbătorit cum se cuvine, fiindcă fiecare reușită trebuie sărbătorită!
Sincere felicitări! Cunosc sentimentul! Ia privește mai jos 😀
Salutări ție,
cel care a trecut cu brio prin labirintul întortocheat al publicării unei cărți. Salutări și ție, cel care încă nu a ajuns aici, dar pe care-l bate gândul din ce în ce mai serios să facă ceva în privința asta. Pentru început, poți arunca o privire și peste articolul în care explic cum am publicat cartea de debut – o experiență interesantă pe care-o vreau împărtășită și cu tine.
Revenid la prezenta scriere, la cum am promovat (gratuit), ca autor, cartea de debut, doresc să te atenționez că e muuuult de citit. Lucrurile sunt complexe și din această cauză am încercat pe cât posibil să sintetizez întreg materialul astfel încât să poți implementa cu ușurință o strategie C Â Ș T I G Ă T O A R E chiar din acest moment.
Probabil sunt destul metode de promovare de care te-ai lovit până acum, dar cu siguranță sunt multe altele de care nici n-ai auzit. Chiar azi în timp ce mă gândeam să scriu despre promovare am mai aflat un „tips” care nu ajunsese la urechile mele în cele aprope douăsprezece luni de când îmi promovez cartea de debut.
Din punctul meu de vedere promovarea unei cărți este de două feluri, mari și late:
1. PROMOVARE GRATUITĂ – despre ea vorbim în articolul acesta;
2. PROMOVARE CONTRA COST / PLĂTITĂ – o vom detalia în acest articol
Elementele care se încadrează în promovarea gratuită, din punctul meu de vedere, sunt următoarele :
- 1. Editura;
- 2. Librăriile fizice;
- 3. Persoanele apropiate;
- 4. Evenimentele;
- 5. Siteul tău oficial;
- 6. Rețelele de socializare;
- 7. Facebookul;
- 8. Forumurile;
- 9. Siteurile de anunțuri;
- 10. Blogurile;
- 11. Platformele de carte;
- 12. eBookul (cartea electronică);
- 13. Mass-media;
- 14. Directoarele web;
- 15. Librăriile online – alte siteuri de carte;
- 16. Bookinfluencerii;
- 17. Fii creativ
∼∼∼∼*∼∼∼∼
1. Editura
Am pus pe primul loc editura pentru că ea e prima care intra în contact cu scrierea ta și îți însoțește visul de la manuscris până la publicare. Acum funcție de tipul ei (vom vorbi și despre ele într-un alt articol) editura te va promova gratuit… și nu prea.
Tare ciudat, așa-i?
Dacă este o editură unde totu-i contra cost singura promovare gratuită a cărții tale va fi pe site-ul și pe rețele sociale ce-i aparțin. 🙂 Dar dacă ai norocul să fi semnat cu o editură tradițională atunci pe lângă articole de blog (dacă obișnuiesc), materiale grafice promoționale, etc., o să vă facă și reclamă plătită pe rețele sociale. Fiindcă e și în interesul lor să te cunoască lumea cât mai repede. Pentru tine toate astea sunt tot gratis. 🙂
2. Librăriile fizice
Ca să-ți promovezi cărțile în librăria fizică și ca să fie și gratuit pentru tine
atunci o singură entitate are cheia care deschide această ușă: editura! 🙂 Cum am mai spus și voi mai spune, în funcție de editura la care ai publicat vei primi de la aceasta mai multe facilități, iar una dintre ele este promovarea cărților tale în librăriile sale partenere.
S A U dacă ai o carte T R Ă Z N E T atunci și alte librării fizice vor lua legătura cu editura ta pentru a-ți promova scrierea.
Ai prins ideea?
Chiar dacă acum „la modă” sunt librăriile online, am rugămintea să faci tot ce stă în puterile tale pentru a-ți „afișa” cărțile măcar într-o librărie fizică. Acestea au un farmec aparte indiferent de cât timp trece peste ele. N-ai idee cine o vede și… cine știe mai departe… 😉
3. Persoanele apropiate
Hai să lăsăm modestia la o parte și să-ncepem să le spunem membrilor familiei, prietenilor, colegilor, vecinilor și tuturor celor din imediata noastră apropiere cât de autori suntem noi. Ce am scris, unde am publicat și cât de entuziaști suntem de noua noastră carieră.
Poți face asta cu ușurință.
Și dacă te gândești bine cam fiecare dintre noi are o persoană a cărei „vorbitoare” nu-i mai tace :))) Un fel de Google Ads în varianta gratuită! Vorbește vrute și nevrute din simplul motiv că-i face plăcere să fie ascultat(ă) de cât mai multe persoane. Ehhh… înțelegi ce vreau să zic, așa-i? 😀
4. Evenimente
Participarea autorului (a ta) la diverse evenimente, întâlniri, adunări civice, etc. din diverse domenii de activitate. O simplă prezență (fizică sau online) îți poate deschide o mulțime de oportunități. Nu ai de unde să știi cu ce pasionat de carte te poți întâlni sau vreun mare promotor care iubește stilul tău literar. Nici nu e nevoie să ții vreo cuvântare. E destul să fii acolo.
5. Siteul tău oficial
Chiar dacă nu e 100% gratuit am decis totuși să-l adaug în categoria asta din simplul motiv că nu e o avere să îți faci unul. La data la care scriu acest articol cred că un cost total aproximativ pentru un site (domeniu.ro + găzduire) este undeva la 150-200 lei/an (deci sub 50 de euro la cursul anului 2021), adică până-n 20 lei/lună.
Îl pui la punct, frumos și cât mai simplu (fotografii, texte) – sunt destule platforme gratuite de design, iar pe Google găsești sute de tutoriale. Ehhhh haaaai! Nu fi puturos! 🙂 Îți amintesc că lucrezi pentru visul tău, iar „arta cere sacrificii”. Poate într-un viitor articol îți voi da detalii exacte și despre acest subiect, așa cum am făcut eu.
6. Rețelele de socializare
Presupunând că ai bifat deja primele patru puncte, acum trebuie să îți faci conturi pe fiecare rețea socială. Și ghici ce! Exista socializare și după facebook – despre care o să vorbim separat la punctul următor!
Personal descopăr treptat câte-o nouă rețea de socializare și asta mă încântă de fiecare dată! De ce? Nu neapărat că o să-mi fac prieteni mulți pe acolo sau că o să public conținut la greu, ci pentru că aceste rețele sociale ne oferă o promovare gratuită care se revarsă direct în vastul internet (SEO – Search Engine Optimization = Optimizarea Motoarelor de Căutare).
În traducere liberă asta înseamnă că toate detaliile tale, de la nume, prenume, site oficial, linkuri de pe la alte rețelete sociale vor împânzii internetul și te vor face mai cunoscut, redirecționând lumea spre siteul și conturile tale personale. Treaba asta se va întâmpla în timp…
Enumăr cele mai importante rețele sociale unde trebuie neapărat să vă faceți câte-un cont:
- – Facebook.com – de toate pentru toți;
- – Instagram.com – imagini și materiale video;
- – Youtube.com – materiale video;
- – LinkedIn.com – articloe, joburi, treburi business, ceva mai select;
- – Twitter.com – postări scurte și la obiect;
- – Tiktok.com – materiale video scurte;
- – Pinterest.com – fotografii;
- – Quora.com – postări;
- – Reddit.com – postări;
- – Ello.co pentru creatori – imagini, materiale video;
- – Myspace.com – articole, muzică, video;
- – About.me – un fel de carte de vizită unde se pot adăuga toate rețele sociale;
- – Kickstarter.com – pe partea de artă;
- – Linktr.ee – ține evidența într-un singur loc la toate linkurile personale;
Mai jos e un material video pe care l-am făcut (gratuit) în perioada Sf. Valentin – „Dragobete” 2021 și pe care l-am promovat (tot gratuit) pe toate rețele de socializare:
Mă opresc aici. Mai mult ca sigur ele sunt mult mai multe, dar cele prezentate de mine sunt cele mai importante. Mult spor la completarea profilurilor!
7. Facebook
Rămânem în zona rețelelor sociale pentru a vă aminti fiecare particularitate a Facebook-ului cu promovare gratuită prin:
- Profilul personal;
- Pagina de autor;
- Pagină de carte (de recomandat în cazul în care nu aveți website personal);
- Grupuri asociate paginii tale sau grupuri asemănătoare;
- Market Place – anunțuri gratuite;
- Postări facebook cu etichetarea produsului (a cărții);
- Grupuri gratuite de anunțuri;
- Grupuri de promovare carte.
„Cum am promovat (gratuit), ca autor, cartea de debut” ar fi trebuit să înceapă cu Facebookul care are o răspândire foarte mare la nivel mondial, iar dacă îți configurezi cum trebuie toate cele de mai sus, atunci ai o sanșă destul de mare ca oamenii să-ți găsească cu ușurință carțile tale.
8. Forumurile
Aceste platforme de socializare de domeniul trecutului (cum ar spune tinerii de azi) sunt încă o sursă bună de promovare gratuită. Pe aceste forumuri încă se găsesc zeci de mii de utilizatori care sunt destul de activi. Forumurile sunt din diverse domenii de activitate, însă cele mai multe forumuri le găsiți în dreptul jocurilor de tip browser.
Tot ce trebuie să faci este să le găsești, să îți faci conturi și să cauți topicurile de promovare carte sau topicuri de recomandare carte. De preferat, înainte de a deschide un topic nou sau de a posta pe unul vechi, îți recomand să iei legătura cu un admin/moderator și să îi ceri recomandarea/permisiunea. Nu toți sunt deschiși la astfel de promovări.
Dar merită să încerci!
Ca să îți arăt cât de mult țin la tine las aici câteva forumuri unde eu mi-am promovat cartea de debut. Trebuie doar să îți faci curaj și să respecți regulile amintite mai sus: softpedia, romania-inedit, rts-forums, roportal, triburile, erepublik, espressoman, onlinesport, etc.
9. Siteuri de anunțuri
Eeeehh! Hai că la asta trebuie să te fi gândit prima dată! Nu? Păi siteurile de anunțuri sunt o „mană cerească” printre promovările gratuite. Ce ai de făcut? Pur si simplu caută pe motoarele de căutare siteuri de anunțuri gratuite. Sunt muuulte! Fiecare regiune din țara asta are câte un portal de anunțuri gratuit! Și avem multe regiuni! 🙂 Intri pe fiecare și îți faci cont acolo, apoi apeși butonul magic: „adaugă anunț gratuit”.
Poți adăuga o imagine, un text superb – hai folosește-ți imaginația că doar ești scriitor cu acte în regulă acum! Mai lași un link de unde poate fi achiziționață cartea, un preț și aia e!
De obicei varianta gratuită a anunțurilor e valabilă 30 de zile, iar apoi se mai poate prelungi de câteva ori (chiar și la infinit pe unele platforme). Dar dacă vrei ca anunțul tău să fie evidențiat atunci poți achita un 2-3 euro și vei avea vizibilitate mărită.
Hai că se poate!
Bineînțeles că te ajut și aici cu câteva siteuri. Notează: olx, publi24, micapublicitate, lajumătate, etc.
10. Bloguri
Recunosc, aici am avut o surpriză plăcută. Sincer nu m-am așteptat la așa ceva, dar mă bucur că nu am renunțat și mi-am făcut curaj să merg mai departe. Că altfel trăiam cu regretul „cum ar fi fost dacă…”
Așadar, sunt bloguri private care promovează gratuit articole? Răspunsul oficial cred că este nu. Dar eu am găsit două-trei și poate ar fi fost contra cost dacă nu aș fi vorbit atât de frumos și plin de entuziasm despre cartea mea.
Sunt sigur că asta poate face oricine.
Aici vă pot ajuta doar cu un nume (de site) care ar trebui să fie mai mult decât suficien. De altfel, așa i-am promis celui care mi-a făcut această bucurie că o să vorbesc de bunătatea lui și o să-l recomand cu drag la fel cum m-a ajutat și el. Nume nu vă pot da (că nu i-am cerut acordul) dar vă pot da un blog. Scrieți la contact în speranța că mai e acolo: bucureștiivechișinoi
11. Platformele specializate de carte
Cred că din toată treaba asta cu – cum am promovat (gratuit), ca autor, cartea de debut – cele mai importante platforme sunt acestea care merg ca o săgeată direct la cititorii de carte. Aici sunt atât de mulți încât „se calcă pe coperți”! 🙂
Ehh… uite că există și așa ceva! Și de câțiva ani sunt și în limba română. Mă refer la platformele de carte goodreads și wattpad. Ele sunt mai multe dar pentru cărțile de limba română cele două sunt cele mai importante.
Îți faci continuri și îți completezi detaliile personale. Pe goodreads îți poți face și profil de autor și profil pentru fiecare carte în parte cu linkuri externe spre librăriile online unde se vinde cartea ta. Pe wattpad poți publica 2-3 capitole din scrierea ta, astfel încât cititorii să-și facă o idee despre „timbrul” tău literar.
Dacă mănânci sănătos, faci sport și ai o gândire libertină poate o să te surprind într-o zi și cu un articol cu informații detaliate despre cele două platforme de carte 😛
Mai amintesc aici alte două platforme dar care încă nu au traducere pe română. Chiar și așa vă puteți face conturi personale:
- – Inkitt.com – tot pentru publicare cărți;
- – BookBub.com – un serviciu creat pentru a ajuta cititorii să găsească cărți și autori noi.
Update: Revin cu încă un tips pe care l-am găsit întâmplător prin „google search”: este vorba despre platforma de carte Bookster – cei care, printre altele, au un serviciu D E M E N Ț I A L de împrumut carte către companiile din România. Tare, nu? 🙂 Le-am scris dacă promovează și autori români la debut. Spre surprinderea mea mi-au răspuns și m-au rugat să le trimit un exemplar al cărții și câteva informații despre mine. După câteva săptămâni de „deliberări” mi-au făcut surpriza de a-mi accepta cartea pe platforma lor! Iar pentru asta le sunt profund recunoscător! Le puteți scrie și voi, pe principiul: „încercarea moarte n-are”. Baftă! 😉
12. Cartea electronică sau eBook-ul
Este posibil să achiți o sumă pentru a-ți face și versiunea electronică a cărții, dar eu vreau să-ți arăt modalitatea prin care îți poți promova această carte gratuit. Sunt câteva platforme care îți promovează cartea și percep mici comisioane din viitoarele vânzări de carte. Aceste platforme sunt Google Cărți, Apple Books, Amazon, Smashwords, Gumroad, Scribd, Kobo, etc.
Îți faci conturi, unde îți uploadezi ebook-urile și gata! Din când în când mai adaugi câte o ofetă mai ales când pe aceste platforme rulează evenimente de genul. Sau le lași o perioadă gratuite astfel încât să facă oarece zarvă.
Dacă doriți informații mai detaliate despre cum să puneți cap la cap o carte electronică – ebook atunci am rugămintea să aruncați o privire peste articolul acesta: „Cum am publicat prima mea carte electronică – ebook”.
13.Mass-media
Poate mulți dintre voi cunoașteți, fără să vă dați seama, oameni care lucrează într-un trust de presă, într-un radio, la o televiziune. Sau dacă nu-i cunoașteți voi poate îi cunoaște familia voastră, prietenii, colegii, etc. Când spun asta nu mă refer neapărat la presa națională acolo unde totu-i contra cost, ci mai degrabă la cea regională și locală, unde poate un prieten ar fi încântat să-ți ofere spațiu în emisiunea pe care-o moderează.
Aici nu am ce să vă recomand momentan. Oricum e și funcție de zonă. Dar la capitolul acesta încă mai lucrez și eu :)))
Update:
Am „reușit” și aici o performanță notabilă pentru mine – Primul interviu radiofonic și televizat
. O experiență interesantă pe care-o mai vreau repetată. Vă doresc să aveți parte de aceleași „senzații tari”! 😀
14. Directoare web
Da’ astea ce-or mai fi? 🙂 Sunt site-uri gratuite unde pur si simplu îți poți adauga linkul site-ului tău într-o categorie bine stabilită alături de o mică descriere. Mică am spus! Atât! 😀
Ele au menirea de a trimite linkul siteului tău pe marele ocean al internetului. Acesta e un lucru bun pentru că, în timp, poate fi găsit cu ușurință după anumite căutări. Poate nu m-am exprimat destul de bine, dar ce mai contează, atâta timp cât te ajută să te promovezi gratuit, nu? 😉
Cum le găsiti? Căutați pe Google „directoare web gratuite” și spor! Sunt câteva sute bune doar în România!
15. Librării online – siteuri de carte
Sunt multe siteuri de carte care prin afilieri cu librăriile online îți promovează cartea gratuit. De obicei totul pornește de la editura ta care are încheiate parteneriate cu acestea.
Personal îmi făceam griji că nu îmi voi vedea cartea pe site-uri de specialitate, dar spre surprinderea mea, cu fiecare săptămână ce trecea, cartea mai apărea pe câte-un site. Cum afli dacă și a ta se găsește pe aceste siteuri? Cauți pe Google după numele tău de autor sau denumirea cărții. Ai răbdare, totul se actualizează treptat și în timp.
16. Bookinfluencerii
Deși nu ar trebui să-i amintesc în zona de promovare gratuită, poți încerca și aici o altfel de promovare însă doar după ce cartea ta va ajunge în posesia bookinfluencerilor prin intermediul editurii tale sau chiar a lor, după ce o achiziționează (doar dacă aud cuvinte frumoase despre cartea ta).
Iar dacă reușesti să faci un bookinfluencer să te promoveze gratis înseamnă că ești… tare! Personal, din câte știu, n-am avut norocul ăsta. 🙂
17. Fii creativ
Creativitatea nu mai ține de nimeni. Ține doar de tine și e gratuită 100%. Imaginație ai, inspirația există, mai trebuie să faci două-trei poze faine cu cartea ta și să le atașezi creativ lângă un text fain sau să faci un material video, așa cum am făcut eu, chiar înainte să-mi fie publicată cartea:
Hai, lasă-te dus de val!
Toate materialele pe care le vezi în acest articol sunt făcute de mine gratuit sau cu o investiție nesemnificativă. Am încredere în tine că și tu vei reuși!
Mno… cam asta ar fi…
Eu ți-am povestit cum am promovat (gratuit), ca autor, cartea de debut. Atât știu și atât ți-am spus și ție. Sunt sigur că mai sunt lucruri la care nu m-am gândit, însă dacă ai aflat ceva în plus poate dorești să împărtășești și cu noi. Poți lăsa un comentariu mai jos, iar eu actualizez în articol.
Un ultim gând:
Arată-ți „moaca” cât mai des pe unde ai ocazia pentru că lumea vrea să te cunoască, să-ți „ia pulsul”, să înțeleagă dacă se poate conecta cu tine. Ei sunt cititorii tăi, publicul tău, oamenii care-ți duc povestea M A G I C Ă la infinit! Zâmbește-le mereu și gândește-te că © ești cel mai mare scriitor universal din toate timpurile (asta e marcă înregistrată de-a mea, dar te las și pe tine s-o folosești GRATUIT! :D). T R Ă I E Ș T E – Ț I propriul V I S!
Acestea fiind spuse, eu îți doresc spor la înregistrat conturi pe toate platformele :), muuuulte vânzări și o viață plină de bucurii!
Multă baftă cu promovarea gratuită!
Cu cele mai alese gânduri,
Liviu – autorul care-și promovează gratuit și până la epuizare cartea de debut
P.S.: Dacă ai vreo întrebare legată de cum am promovat (gratuit), ca autor, cartea de debut, dă-mi de știre în comentariile de mai jos. E posibil să am și un răspuns!
∼∼∼∼*∼∼∼∼
Alte articole din aceeași categorie – Viață de scriitor:
- CUM AM PUBLICAT CARTEA DE DEBUT
- CUM AM PUBLICAT PRIMA MEA CARTE ELECTRONICĂ – EBOOK
- CUM AM SCRIS PRIMA MEA CARTE
∼*∼ - CUM AM ALES EDITURA PENTRU CARTEA DE DEBUT
- EDITURI CARE PUBLICĂ DEBUTANȚI
- LISTA EDITURILOR DIN ROMÂNIA
∼*∼
- CUM AM PROMOVAT (CONTRA COST), CA AUTOR, CARTEA DE DEBUT
_____
E posibil ca aceste informații să fie adevărate.
Până la proba contrarie, considerați articolul un pamflet.
[…] Dacă ești pe grabă și nu te interesează în profunzime acest aspect, am totuși o scurtătură pentru tine de câteva rânduri care te va duce la informații sumare, mai exact acest articol – cum am promovat (gratuit), ca autor, cartea de debut – capitolul 12. Car…. […]
[…] când am găsit o editură care să mă publice, cum am publicat cartea de debut, iar mai apoi am promovat-o fie gratuit, fie contr-cost și mai ales cum am publicat și versiunea electronică – ebookul, toate acestea […]
[…] CUM AM PROMOVAT (GRATUIT), CA AUTOR, CARTEA DE DEBUT ∼*∼ […]
[…] fi de ajutor: momentul în care decizi să semnezi un contract cu o editură, dacă vrei să-ți promovezi gratuit sau contra cost lucrarea, în ce condiții îți alegi o editură: clasică, hibridă sau Self […]
[…] Cum am promovat (gratuit), ca autor, cartea de debut […]