Hei!
Salutări călduroase sau răcoroase funcție de anotimpul în care citiți aceste rânduri 🙂
Începând cu prezentul articol vreau să împărtășesc cu voi T O A T Ă experiența acumulată în lunga călătorie pe care am parcurs-o de la un novice în ale publicării de carte la persoana care a învățat pe parcurs și pe propria piele cam ce însemnă să-ți transformi visul în pură realitate. Așadar hai să vedem cum am publicat cartea de debut.
Înainte de toate dați-mi voie să enumăr principalele etape care trebuie urmate succesiv, cosiderând că una fără cealaltă nu te poate duce la atingerea țelului principal:
- 1. Manuscris finalizat integral;
- 2. Găsirea genului literar;
- 3. Căutarea preliminară a editurilor;
- 4. Contactarea editurilor;
- 5. Perseverența;
- 6. Semnarea contractului;
- 7. Bun de tipar;
- 8. Gânduri de bine
∼∼∼∼*∼∼∼∼
1. Manuscris finalizat integral
Da, recomand insistent ca înainte de a începe să-ți cauți o editură să ai manuscrisul finalizat în totalitate. Spun asta pentru că de îndată ce scrierea ta va face cu ochiul vreunui editor – cele câteva capitole trimise pentru a schița o prima impresie nu sunt suficiente și îți va cere imediat și restul lucrării. Iar dacă nu ai ce să-i oferi cu siguranță vei rata o posibilă oportunitate.
Nimeni nu va aștepta după tine. Gândește-te că sunt muuulți în situația ta. E o combinație între „care-pe-care” și „primul venit, primul servit”. Așa că ai grijă să nu dai cu piciorul propriei tale căutări.
Bun! Acum că ai manuscrisul finalizat, trebuie musai musuțai să trecem la pasul doi:
2. Găsirea genului literar
„Detectiv n-am mai fost până acum!” Ha ha haaaa! Ai să fii! Trebuie să știi ce fel
de lucrare ai scris. Cu ce gen „cochetezi”. Sunt multe genuri cu tot felul de „tipuri și subtipuri”. Multe edituri merg pe un anume gen, alte edituri publică un anumit grup de genuri, dar sunt și edituri generaliste care primesc o gamă foarte diversificată de genuri literare. Cu alte cuvinte fiecare are șansa sa!
Sincer să fiu eu nu am știut și pace unde se clasifică lucrarea mea. Editura a categorisit-o generalist ca literatură română (așa apare pe librăriile online). Ulterior, cu ajutorul cititorilor am început și eu să-mi fac o părere cât de cât la ceea ce am scris.
Adică dacă spui că ai scris un roman de dragoste, crede-mă că nu e destul. 🙂 Lucrurile sunt mult mai profunde. Însă toate la timpul lor.
Ai scris ficțiune sau non-ficțiune? Fiecare cu subgenuri de aventură, acțiune, dragoste, etc. Fiecare recomandată pentru copii, adolescenți, adulți sau pur și simplu recomandată de la o anumită vârstă.
Mai nou am observat că platformele de specialitate, dar și librăriile online de carte au implementat clasificările de carte cu zeci de genuri și subgenuri (chiar în clipa în care scriu acest articol cei de la goodreads mi-au trimis un email în care anunță cum au mai adăugat pe platforma lor câteva subgenuri literare noi – tare, nu!?).
Totuși consider că acesta poate fi și un lucru bun fiindcă există probabilitatea destul de mare ca manuscrisul tău să se încadreze în mai multe genuri/subgenuri literare, recomandat mai multor categorii de vârstă. Să presupunem că ai scris o non-ficțiune polițistă. Nu ești sigur 100% că așa e, dar măcar e un început de care te legi pentru a înainta spre…
3. Căutarea preliminară a editurilor
Ehhh uite că ai ajuns și aici! Deja ai făcut destule, dar n-ai realizat prea mare lucru. Doar ai pus cap-la-cap câteva informații care te ajută să deschizi următoarea ușa. Cea a unei edituri. Însă pentru asta trebuie să începi cu a căuta toate editurile care publică în primul rând genul tău literar și în al doilea rând care publica debutanți. Tu ești la început și nu-s multe edituri care se îngrămădesc pentru cei din categoria „new entry”.
Cine e debutant(ă)? T U! Bine… încă nu ești, dar asta îți dorești din toată inima, așa-i? 🙂
Buuuuun!
Cauți pe domnul Google după ce criterii îți trec prin minte ca să poți centraliza editurile care încă primesc manuscrise. Ca să-ți ușurez munca, accesând linkul acesta vei ajuge fix la o listă de edituri din România (sper să mai fie activ în momentul în care îl accesezi). Acum ai o singură misiune: de a-ți face o listă cu acele edituri care îți sunt pe plac din cele câteva zeci existente.
Și crede-mă că aici ai de lucrat nu glumă! Sunt Top 10-15 cele mai mari edituri din toate punctele de vedere (distribuție, venituri, promovări, vânzări, etc) și sunt alte câteva zeci mijlocii și mici. Fiecare dintre ele cu plusuri și minusuri în ceea ce privește serviciile pe care le poate oferi unui debutant.
Treaba e clară! Cu toții ne dorim să semnăm cu o editură M A R E. Și? Crezi că asta te scutește de altă activitate? Crezi că dacă o să semnezi cu o editură mare o să stai liniștit în Bahamas, rezemând un hamac între doi palmieri și privind înspre albastrul azur al oceanului în timp ce editura îți umple conturile cu venituri consistente din dreturile de autor?
Hei! T R E Z E Ș T E – T E!
Indiferent cu ce editură vei semna, mare, medie sau mică, va trebui să te promovezi așa cum nu o face nimeni. Fiindcă ajungem din nou la aceeași vorbă: nu te poate ajuta nimeni mai mult decât o poți face tu! Și despre promovare vom vorbi într-un articol viitor (gratuită sau contra-cost).
Acum că am lămurit cu stă treaba cu Bahamas-ul hai să găsim și o editură bună pentru tine! 😉
4. Contactarea editurilor
De multe ori avem tendința de a alege o editură după nume sau după locația în care se află. Nimic mai greșit!
De ce? Pentru că e posibil ca acea editură să nu publice genul tău literar! DAR, nu trebuie să te lași descurajat! Chiar îți recomand să îi contactezi, astfel vei fi cu sufletul împăcat că ai încercat! Și cine știe… poate într-o bună zi voi auzi de la tine: „Hai să-ți spun cum am publicat cartea de debut la editura mea preferată!” 😀
Totuși, recomandarea mea pentru tine ar fi să nu faci greșeala pe care am facut-o eu: să aștepți răspuns de la editurile preferate fără a mai trimite manuscrisul și la celelalte. E posibil ca primele edituri să nu te contacteze, iar timpul pierdut nu mai poate fi recuperat. Gândește-te că sunt edituri care primesc lunar câteva sute bune de manuscrise!!
Ca să fie clar!
Selectează-ți toate editurile care sunt pe genul tău literar, iar apoi verifică dacă mai primesc manuscrise. În principal de la debutanți. Contactează-i pe email sau caută-i pe messengerul de la facebook. Îți dau un pont: fă-o în zilele de luni sau marți dimineața la prima oră. Nicidecum joi, vineri sau în weekend. Dacă alegi ultima versiune – cea de final de săptămână – să știi că probabilitatea ca mesajul tău să fie citit este foarte mică având în vedere că în prima zi din săptămână editura mai primește o serie consistentă de mesaje! Și e mai bine să fii primul, măcar la mesagerie! 😉
Eh, eu nu am știut treaba asta și am trimis emailuri destul de haotic. Nu știam exact nici în ce gen literar mă încadrez. Și am trimis emailuri la greu. Și tot la greu am fost refuzat… :))
Presupunând că ți-ai făcut o listă de edituri și ai trimis la toate mesaje în ziua de luni la ora 9:00 cu întrebarea: „Publicați și scriitori debutanți? Dacă da, în ce condiții?”, nu-ți va mai rămâne decât să aștepți ca vreo persoană din staff-ul editurii să îți răspundă afirmativ, oferindu-ți și detaliile necesare unde să trimiți manuscrisul.
Aici, legat de manuscris, sunt sigur că acolo în mintea ta se mai naște o întrebare: „Oare e bine să trimit tot manuscrisul?” Acum fiecare face cum consideră de cuviință. Și eu am fost reticient, însă după ce m-am mai informat în stânga și-n dreapta am hotărât că e ok să trimiți manuscrisul integral. La urma urmei nu mai trăim în Evul Mediu și nicio editură nu riscă să-și păteze credibilitatea pentru un simplu manuscris de la care nu ai cum să ai certitudinea că va avea succes – chiar și așa nu merită efortul.
Spre exemplu, pentru editurile din România am trimis – ca o medie – primele trei-patru capitole, urmând ca doar la cea cu care urma să semnez să-i trimit manuscrisul integral. Ca o comparație, editurile din străinătate cer încă de la început manuscrisul integral. Acum decizia îți aparține. 🙂
Treaba e că trebuie să faci ceva! Și asta cât mai R E P E D E!
5. Perseverența
Ți-ai făcut datoria și ai trimis mesaje la multe edituri. Dacă nu-ți răspund în două-trei zile sună-i și întreabă-i dacă publică debutanți, iar dacă da, unde să trimiți manuscrisul. Dacă tu nu insiști să știi că n-o va face nimeni pentru tine.
Mulți se vor conforma pe loc și îți vor da detaliile necesare. Alții n-o să-ți răspundă nici la emailuri, nici pe chat, nici la telefon. Sau dacă iți răspund o să fie foooaaaarteee diplomați de fiecare dată. Cu prima editură mi s-a întâmplat la fel, iar eu am vrut să merg mai departe de această diplomație clișeică până când le-am smuls un răspuns final. Evident că a fost negativ. Ei au fost diplomați, iar eu pierdusem deja vreo două luni așteptând un răspuns de la ei.
Acea dezamăgire teribilă m-a făcut să mă înarmez cu perseverență. Ceea ce-ți recomand și ție! Am trimis emailuri și am telefonat la cât de multe edituri am putut. Ajunsesem să le țin o evidență clară ca nu cumva să mă încurc. Și acum mai am listele cu editurile cu care am discutat, ce am discuta și când am discutat. Asta trebuie să faci și tu.
Până la proba contrarie este vorba de V I S U L tău!
Perseverența îți va deschide atât de multe drumuri încât nici că-ți poți imagina. Perseverența ta va găsi persoana care se conectează cu scrierea ta. Eu am găsit-o la aproape patru luni de la finalizarea manuscrisului. Îți doresc din suflet ca tu s-o găsești muuuuult mai repede!
Iar când dai de acea persoană care îți acordă o șansă ești „în al nouălea cer”. Fericirea brută te acaparează total și euforia îți poate da bătai de cap dacă nu o liniștești la timp. De ce? Pentru că urmează să semnezi documentele care atestă de acum că T U ești cu acte în regula un viitor debutant în ale scrierilor. Sună fain, așa-i? 🙂
6. Semnarea contractului
Ai trecut prin clipe epuizante până ai ajuns aici. Cred că nu există scriitor care să fi scăpat de asta. Acum trebuie să fii foarte atent la ce semnezi. Ca orice contract între două părți și al tău o să fie plin de „câte și mai câte”. Toată treaba stă în detalii. Citești atent A C U M ca să elimini o eventuală neplăcere în viitor.
În funcție de tipul editurii (vom discuta despre asta într-un alt articol) – tradițională, self publishing sau hibridă (o combinație a primelor două), aceasta îți va oferi o serie de avantaje – a se înțelege gratuități – de la corectarea manuscrisului, la așezarea în pagină și până la design-ul coperții.
Fiecare persoana din editură responsabilă pe domeniile amintite mai sus va lua legatura cu tine pentru a stabilii de comun acord cum vei vrea să arate viitoarea ta carte. Aici e muncă de “bătaie luuuungă” care se poate întinde și pe câteva luni, timp în care schimbi păreri cu toate aceste persoane implicate activ în proiectul tău.
Merită efortul, C R E D E – M Ă!
Ce-ți mai pot aminti aici este faptul că toată lumea este deschisă la ideile tale, dar și tu trebuie să iei în considerare faptul că ei sunt profesioniștii în domeniu, iar dacă-și recomandă ceva să știi că o fac în cunoștință de cauză. Spre exemplu, până să ajungă la rândurile scrise în cartea ta, cititorii vor fi atrași mai întâi de coperta cărții, care reprezintă aproape 40% din intenția de cumpărare a unei cărți. Îți doresc să găsești o grafică care fură toate privirile! 😛
Iar când totul este pus la punct, verificat și reverificat, atunci viitorul debutant în ale scrierilor va da verdictul final:
7. Bun de tipar
De aici înainte începe practic momentul tău! E acea magie care nu poate fi exprimată în cuvinte ci doar trăita la intensitate M A X I M Ă !
Din clipa în care totul este ok și dai bun de tipar o să mai ai de așteptat câteva zile, poate chiar și o săptămână și un pic până când proiectul tău grandios va vedea lumina zilei. Vei asista la “facerea lumii” fiindcă pentru tine această carte e acum Centrul Universului Tău.
Tipografia lucrează la capacitate sporită, iar editura îți va livra visul prin curierat. Și de acum îți mai rămâne un singur lucru de făcut (dar care este extrem de complex), acela de a-ți promova (gratuit sau contra-cost) cât mai mult și cât mai bine cartea de debut. Până la urma ești autor cu acte-n regulă! Yuuuuhuuuuuuu! 🙂
Felicitările mele sincere!
Despre promovare si metodele ei intortocheate voi vorbi cu drag într-un alt articol, unde voi “depăna” și experiența mea destul de vastă adunată pe o perioadă de mai bine de un anișor, lucrând cu spor aproape zilnic, promovându-mi cartea chiar dinainte ca ea să existe încă fizic… 🙂
8. Gânduri de bine
M-aș declara împlinit dacă povestindu-ți cum am publicat cartea de debut te-am inspirat și pe tine! Am scris mult, dar am făcut-o cu sufletul deschis. Sper s-o fi făcut pe înțelesul tău și să-ți fiu de ajutor începând chiar din clipa asta! Am hotărât să scriu prezentul articol în momentul în care eu m-am lovit de aceste neajunsuri, fiind nevoit să citesc multe, să pun cap la cap informații, să fac rezumate a ceea ce era de interes pentru mine. Dar mai ales mi-am asumat atât de mute greșeli care până la urmă m-au apropiat de un vis devenit realitate.
Ca să publici o carte nu e un lucru simplu mai ales dacă acea carte este prima, cea de debut. Pentru mine tot procesul de la căutarea și găsirea unei edituri și până la a ține în mâini propria creație au trecut aproape șase luni(!). În această perioadă aș fi putut să renunț de multe ori, dar n-am făcut-o! Și mă felicit pentru asta! 😀
De ce? Pentru că am știut ce urma să vină. Am știut că, „ce-i al meu e pus deoparte” și am mai știut un lucru extrem de important pe care-l împărtășesc cu drag și cu tine: Trăiește-și visul și el va deveni pură realitate! Sau mai nou, cum îmi place să spun: „Dacă ați ști ce vă așteaptă la capătul visurilor n-ați mai renunța… N I C I O D A T Ă !”
Las aici un scurt material video de la primul meu interviu radiofonic/tv care vă oferă trăirile mele sincere în legătură cu publicarea cărții de debut, iar interviul complet îl puteți găsi pe canalul meu de youtube – aici. Enjoy!
Am încredere în tine că vei reuși!
Multă baftă, debutantule! 😀
Cu cele mai alese gânduri,
Liviu – un debutant
P.S.: Dacă ai vreo întrebare legată de cum am publicat cartea de debut, dă-mi de știre în comentariile de mai jos. E posibil să am și un răspuns! 😀
∼∼∼∼*∼∼∼∼
Alte articole din aceeași categorie – Viață de scriitor:
- CUM AM PUBLICAT PRIMA MEA CARTE ELECTRONICĂ – EBOOK
- CUM AM SCRIS PRIMA MEA CARTE
∼*∼ - CUM AM ALES EDITURA PENTRU CARTEA DE DEBUT
- EDITURI CARE PUBLICĂ DEBUTANȚI
- LISTA EDITURILOR DIN ROMÂNIA
∼*∼
- CUM AM PROMOVAT (GRATUIT), CA AUTOR, CARTEA DE DEBUT
- CUM AM PROMOVAT (CONTRA COST), CA AUTOR, CARTEA DE DEBUT
_____
E posibil ca aceste informații să fie adevărate.
Până la proba contrarie, considerați articolul un pamflet.
Interesant și foarte, foarte util pentru mine. Mulțumesc.
Mă bucur că ți-am fost de ajutor, Elvira.
Mult succes în continuare!
Salut! Excelent articolul, de fapt articolele, mai ales în bezna asta de necunoscut, însemnând lipsa informațiilor pentru scriitorii debitanți! Eu unul sunt pe la capitolul “contactarea editurilor” ,am câteva confirmări (cu plata publicării de către mine),de la edituri mai mici, am și câteva eschivări gen (suntem full 2 ani pe noi apariții), de la edituri mari… Nu mi-am pierdut speranța! Întrebarea mea este: dacă vor continua lucrurile așa, să încep cu o editură căreia îi plătești serviciile și îți dă un tiraj ,să zicem de 100 de buc? Sau să am muuuuultă răbdare, că poate, poate? Nu știu dacă are vreo relevanță, scriu cărți pentru copii, prima lucrare fiind fabule, cu umor, cu morală… Mulțumesc!
Salutări, Marcel,
Înainte de toate îți mulțumesc sincer pentru aprecieri. Pentru mine contează enorm. Mă înclin.
Din ce ai punctat reiese foarte clar că treci prin aceleași peripeții prin care s-a zbătut și subsemnatul. Și cred că asta e de bine. Ești pe drumul cel bun.
Și ca să-ți răspund direct la întrebare: nu mai astepta nicio secundă. Tu trebuie să faci primul pas. Dacă editurile pe care le doreai “s-au dat lovite” atunci e pierderea lor, nu a ta.
Caută alta care te acceptă chiar și contra-cost. Tu (și scrierea ta) trebuie să ieși la lumină cât mai repede posibil.
Dar aici poți analiza mai în profunzime situația, fiindcă există edituri cărora le plătești doar acel tiraj de 100 bucăți, iar celelalte servicii editoriale sunt gratuite sau edituri care încep ca oferta de catalog cu același tiraj de 50-300 însă tot contra-cost vor fi și celelalte servicii (verificare text, copertă, isbn, promovare, etc).
În articolul de mai jos sunt toate tipurile de edituri detaliate cu avantaje și dezavantaje:
https://liviutudose.ro/cum-am-ales-editura-pentru-cartea-de-debut/
Și indiferent ce-ți spun ei, am rugămintea să citești contractul de vreo două-trei ori înainte de a-l semna. Se mai pot strecura “greșeli de tipar” 🙂
Acum îți spun un secret, dar rămâne între noi, da? 😀
În legătură cu genul literar abordat… sincer să fiu, nu are nicio relevanță. Poți să scrii și un îndrumar pentru goblenuri că dacă e scris cu pasiune, cu sufletul deschis atunci va avea un viitor strălucit. Iar pentru asta doar timpul este garantul principal.
Una peste alta, eu sunt sigur 100% că minunata ta carte de debut este publicată deja 😉 Ești la un praf magic de stele distanță de a împărtăși cu noi bucuria sufletului tău.
Aștept cu drag să ne spui de unde s-o cumpărăm (îți dau voie să promovezi un link al cărții aici, într-un comentariu, gratuit). Promit că un exemplar al lucrării tale se va odihni și dinaintea privirilor familiei mele.
Pfff… iar m-am întins… deh… defect profesional!
Îți doresc o viață plină de bucurii,
Liviu
P.S.: Dacă ai nevoie și de alte detalii nu ezita să-mi scrii în privat. E posibil să-ți și răspund… 😉
Salut, din nou! Am primit o oferta în 3 variante chiar azi și nu am nici cea mai vagă idee ce să fac…primele 2 variante sunt super costisitoare, iar a treia este gen…”Editura finanțează integral publicarea cărții.
Cartea este trecută pe lista de așteptare a lucrărilor pentru care se caută finanțare.
Când Editura va dispune de fondurile necesare pentru a publica lucrarea, autorul este contactat în vederea încheierii contractului.
În această variantă, autorul primește 10 exemplare gratuit și 17% din vânzările înregistrate de carte.”
Ideea este, de fapt întrebarea…e ceva gen Sf. Așteaptă sau merită încercat sau să caut mai departe? Mulțumesc pentru că mi-ai citit comentariul și că ai răbdare cu “problema” mea. O zi bună!
Salut,
Sicer să fiu la mine în cele treizeci de edituri cu care am conversat niciuna nu mi-a oferit o astfel de variantă cum că ar plăti ei integral… hmmmm… 😛
Nu zic că nu ar exista astfel de oferte, spun doar că de așa ceva se bucură în principal “scriitorii de casă”, adică scriitorii cu un oarecare istoric prin acea editură, care și-au format și un public ce le garantează vânzarea de carte.
De unde reiese că editura este oarecum acoperită să ofere un astfel de contract. Cât despre un debutant… poate fi de actualitate doar dacă este o persoană publică…
Din punctul meu de vedere cred că nu trebuie să aștepți după nimeni si după nimic dacă vrei să publici relativ repede.
Dar dacă nu te grăbești și poți aștepta 2-3 ani atunci… e alegerea ta… doar că nu ai nicio garanție chiar și așa! Mare grijă!
Chiar dacă nu ai acum bugetul respectiv pentru oferta contra-cost sunt sigur că-i vei aduna mult mai repede de 2-3 ani!
Baftă!
Oho! Minunat! Am avut parte de primul refuz astăzi și am rămas cu un gol și cu întrebarea nătângă dacă manuscrisul meu este suficient de bun să îl ia cineva în considerare. Îmi pusesem speranța în editura respectivă și nu am gândit mai departe o altă variantă. Apoi am început să caut pe Google să văd cum reușesc să publice alții și am dat peste articolul ăsta care mi se pare genial.
App. Mă uitam la comentarii să văd cât de relevante sunt și am rămas plăcut surpinsă de data foarte recentă. Deeeeci, am senzația că mănânc o salată proaspătă la prima oră a dimineții. Cade ușor la stomac! Mulțumesc!
Morning, Adriana,
Acum nu știu de ce să mă bucur mai întâi: că mi-ai găsit articolul pe net sau că ai fost refuzată de prima editură! 🙂 Acum serios… cred că-mi făceam griji dacă erai acceptată din prima mai ales că nu mai reușeam să ne intersectăm textele aici…
Eu cred că vreo patru luni nu am fost bun de nimic după ce editura la care voiam să public “mi-a dat cu flit”, dar apoi încet-încet mi-am dat seama că poate următoarea va fi aleasa… și m-am tot mințit așa vreo douăzeci și nouă de edituri.
În cazul tău nu înseamnă că textul nu-i bun ci mai degrabă că nu ai găsit încă persoana care să-l aprecieze și să vadă în el adevăratul său potențial!!
Îți spun un lucru simplu: NU RENUNȚA! Fiindcă învingătorii nu renunță niciodată, iar tu faci parte dintre învingători! Am încredere că vei reuși!
Aștept să ne vorbesti și nouă, aici, despre reușita ta!
Până atunci îți doresc o viață plină de bucurii,
Liviu
P.S.: Dacă vei considera că ai nevoie de anumite îndrumări nu ezita să-mi dai de știre în privat. E posibil să-ți și răspund cândva! 😉
Super! După a 29-a încercare promit să revin: nu cred că există alt spațiu mai potrivit pentru un om dezamăgit de edituri. Sau poate mai devreme, cu o reușită. Să știi că, noaptea trecută, le-am scris celor de la Ed. Creator. Le-am spus: Știți, Liviu Tudose vă recomandă pe Blogul lui. Sunt chiar amabili și faini. Le-am trimis pe e-mail manuscrisul. Aștept.
Continuă ceea ce faci că e ce trebuie! Încă o dată mulțumiri 😀
Ehh, dezamăgirea face parte din succes. Fără eșecuri succesul ar fi prea plictisitor, nu ai avea ce să povestești 🙂
Totuși eu îți recomand să trimiți mesaje la cât mai multe edituri. Până la proba contrarie nu trebuie să crezi pe nimeni pe cuvânt, mai ales când timpul tău prețios este în joc!
Iar eu voi fi aici. Îți mulțumesc încă o dată pentru aprecieri și dacă articolele mele te-au ajutat câtuși de puțin atunci misiunea mea este îndeplinită!
Mult succes în continuare și inspirație la orice pas,
Liviu
Felicitari pentru articol… cel putin mie chiar mi-a mai umplut niste „goluri”.
Da… am terminat de scris o carte SF (se doreste a fi doar prima dintr-o serie de multe… 🙂 ) si probabil ca am pornit cu stangul…
Prima data am trimis, oarecum evident catre Nemira… (prima dragoste de pe vremea cand am intalnit sf-ul, acum ceva ani). Am primit un raspuns sec, dupa aproape o luna cum ca „Din păcate, însă, manuscrisul, trimis nu se încadrează în linia editorială Nemira.”. Recunosc ca m-am intrebat sincer daca nu cumva ce am scris e atat de prost incat sa nu poata trece drept sf… adica, da… actiunea se petrece in mare parte in Romania, sunt si rase extratereste, inteligenta artificala, organizatii secrete etc. (am integrat inclusiv o explicatie pentru covid-19… actiunea intamplandu-se doar la cativa ani in viitor, asa ca nu aveam cum sa evit…).
Apoi am trimis catre alta editura care spunea ca in max. o luna primesc un raspuns. Dupa o luna de verificat emailul zilnic, m-am gandit sa dau niste telefoane… asa ca mi s-a spus ca respectiva adresa de email (luata de pe pagina lor oficiala si indicata special pentru autori debutanti) nu mai este valabila de ceva timp, si ca oricum… nu mai primesc manuscrise ca sunt foarte ocupati…
Am continuat cu urmatoarea editura… se fac aproape 30 de zile si nu am nici un semn…
Acum am intalnit articolul tau… cautand edituri. Multumesc pentru gandurile exprimate. Cumva, simt ca imi vor fi de ajutor.
PS: Eu am ales sa trimit manuscrisul inegral. Ma indoiesc ca e posibil sa imi fie furat… si la urma urmei ar fi o dovada a faptului ca mi-am facut treaba… 🙂
Salutări, Alain,
Echipează-te cu răbdare.. urmează un text lung 🙂
Sunt bucuros că prezentul articol ți-a fost de ajutor. Apreciez și curajul tău de a scrie aici.
Eterna problemă – căutarea unei edituri pentru debutanți – despre care s-au scris multe și probabil se vor mai depăna amintiri și prin viitor.
Totuși vreau să te ajut să-ți clarifici câteva aspecte esențiale pentru evoluția ta viitoare făcând o comparație cu experineța mea:
1. Spui într-o nuanță dezamăgitoare că probabil ai pornit cu stângul. Așa am gândit și eu după ce m-a refuzat prima editură. Îmi spuneam că nu sunt bun de nimic și loveam în mine cu toată forța. Greșit! Fiecare rău e pus acolo ca să ne facă să mergem mai departe. Să sădească în noi voința de a parcurge un drum lung! Dacă nu-mi schimbam gândirea în clipele acelea grele probail și în ziua de azi manuscrisul meu se odihnea în sertar. H A I ! Capul sus, privirea spre albastru infinit! Lucrurile frumoase urmează să se întâmple. Oferă-i timpului libertatea și încrederea de care are nevoie și la un moment dat te va uimi!
2. Nu te mai întreba dacă ai scris sau nu cum trebuie… Ai scris exact ce ai simțit, așa cum ți-a dictat creativitatea și inspirația de moment. Tu nu ai scris pentru nicio editură. Tu ai scris în primul rând pentru tine. Că așa ai simțit tu! Și apoi ai scris pentru lume. Nu pentru toată lumea, ci pentru acele persoane care se conectează cu ființa ta, cu scrierea ta. Acele persoane există, dar trebuie descoperite. La fel și cu editura care te va publica. Există! Trebuie doar s-o descoperi! Transformă-te într-un detectiv de E L I T Ă ! Hai! Curaj!
3. Răspunsurile editurilor sunt clișeice. Ai noroc când primești un astfel de răspuns de la ele, fiindcă de cele mai multe ori debutanții sunt ignorați totalmente. Eu după ce am fost refuzat de primele am început să insist agresiv. Adică sunam direct și îi întrebam la telefon dacă editura lor publică debutanți. Dacă făceau greșeala să spună că publică, atunci le ceream detalii în acest sens și îi sunam apoi să le cer răspunsul. Război de gherilă! Luptă ca și cum nu ai mai avea cale de întoarcere. Luptă că pentru tine lupți! Nimeni nu va lupta pentru tine. Sună – cere email pentru manuscris – trimite manuscrisul și după două-trei zile sună din nou să te interesezi de soarta lui. Ține evidența pe o hârtie, o agendă cu toate editurile unde ai trimis manuscrisul. Eu am și acum o foaie A4 pe care sunt trecute cele 30 de edituri. În dreptul fiecăreia e notată reacția lor, cu cine am discutat, ce mi-au răspuns, cum mi-au vorbit, etc.
4. Nu aștepta răspunsul unei edituri ca să poți scrie la următoarele. E greșit! Și eu am greșit, iar mie nu a avut cine să-mi spună. Internetul nu-ți spune așa ceva. Văzând cum sunt ignorat la nesfârșit am luat decizia să sun în aceeași zi la câteva zeci de edituri. Asta după ce mi-am făcut o listă în prealabil. În urma telefoanelor am reușit să smulg cu forta de multe ori 🙂 o adresă de email destinată manuscriselor. În paralel conversam cu mai multe edituri, urmând ca timpul să facă selecția naturală. Așa că, mâine dimineața la orele 9:30 treci la treabă că ai câteva zeci de edituri de sunat!
Tu ți-ai făcut partea ușoară de treabă din tot amalgamul ăsta. Adică terminând manuscrisul practic… n-ai făcut nimic!
Sună dur? Știu! E sfâșietor… Dar datoria ta este să spargi realitatea asta în bucăți și să scoți la iveală visul tău arzător!
Am încredere în tine că vei reuși!
Aștept cu nerăbdare să ne spui aici cum ai reușit!
Vrem să ne bucurăm și noi de realizarea ta! 🙂
Până atunci eu îți doresc multă înspirație și o viață plină de bucurii,
Liviu
Multumesc de incurajari.
Nu am de gand sa ma dau batut prea usor… Chiar cred ca am scris o carte sf buna. Am citit destul la viata mea ca sa imi pot raspunde la intrebarea: „Eu mi-as cumpara si as citi ce am scris?”.. 🙂
Am trimis si pe linkul pe care l-ai pus la dispozitie (cel cu „cauteditura”). Am primit un feedback de la una din editurile lor. Un scurt „sunt de acord”, acum incerc sa imi dau seama (le-am trimis email) cu ce anume sunt de acord… :).
As avea o intrebare… tot cautand am gasit posibilitatea vanzarii cartii in format electronic pe google books. Aparent nu ar fi foarte greu de facut un cont, ridicat materialul etc. Nici nu ai nevoie de ISBN (iti dau ei unul propriu). Crezi ca ar fi o idee buna?
Mersi pentru faptul ca ti-ai asumat o repsonsabilitate (stiu ca orice timp e pretios) prin a-ti impartasi din experiente si astfel a-i ajuta pe ceilalti.
Zi frumoasa.
Bineînțeles că e o idee bună! Orice pistă de pe care vrei să decolezi spre visul tău este o idee bună! 🙂
Dar trebuie să ai grijă la un aspect esențial: în cazul în care o publici înainte fizic (la o editură clasică), de cele mai multe ori editură în speță îți impune să îi oferi ei drepturile și pentru varianta electronică (eBook). În acest caz tu nu ai dreptul să vinzi „pe persoană fizică”. Sunt alte edituri care nu și-au achiziționat dreptul de a vinde pe aceste platforme și atunci n-au nicio treaba cu varianta ta de ebook.
Să luăm în considerare varianta în care ești „liber” să-ți publici cartea electronică pe ce platformă dorești: caz în care ai nevoie de o așezare în pagină corespunzătoare, o copertă și un format special funcție de fiecare platformă (tot am zis că fac un articol și pentru partea asta). În fine, sunt condiții peste condiții, dar realizabile. Vezi că „pe vremea mea” trebuia să ai ISBN-ul luat de la Biblioteca Națională a României ( https://www.bibnat.ro/ ). Se poate lua gratuit după ce completezi un formular la care atașezi coperta cărții (am văzut că sunt unele edituri care taxează și isbn-ul… așa ceva…). De acest isbn vei avea nevoie când îți încarci cartea pe toate platformele. Fără el nu se poate. Unele dintre platformele îți oferă, într-adevăr, un isbn, dar acesta e valabil intern pe platforma respectivă, iar treaba e că nu toate acceptă varianta asta.
Eu am publicat și varinate în engleză și franceză traduse de traducător literar autorizat, le-am făcut copertă și am luat isbn-ul de la Biblioteca Națională pentru fiecare în parte, apoi am căutat un freelancer care să-mi facă formatul respectiv și s-o aranjeze în pagină (dacă vrei să faci toate astea prin intermediul unei edituri costurile sunt… „de aur”), iar mai apoi am încărcat-o peste tot. Dacă totul e ok, în câteva zile, după verificări atente, ebookul tău e „live”. 😉
Dacă vrei să pui pe mai multe platforme (recomand insistent asta), atunci vezi capitolul 12. Cartea electronică sau eBook-ul din articolul cu promovarea gratuită: https://liviutudose.ro/cum-am-promovat-gratuit-ca-autor-cartea-de-debut/
Personal după doi ani de când am ebook-urile pe toate plaformele n-am rupt gura târgului. :)) Am vândut un singur ebook 🙂 Apoi în jur de zece au fost descărcate din postura de carte gratuită. Am decis să le las așa până când vin cu următoarea. Timp în care algoritmii vastului internet poate o să-mi propulseze creațiile. Cred că și aici e vorba de vizibilitate la câte materiale sunt pe online.
Cam aceștia ar fi pașii în mare! Sper că ți-ai făcut o idee… cât de cât. 🙂
Zi cu soare,
Liviu
Salut,
Au trecut câteva luni… m-am gândit să fac un update, pentru că între timp am aflat lucruri interesante și foarte utile. Pe mine m-au ajutat. Poate îi va ajuta și pe alții.
Așadar… nu voi insista pe partea de publicare în România. Din păcate experiența a fost una neplăcută. Nici măcar refuzuri. Adică o singură editură nu a spus ceva de genul: „am văzut manuscrisul dar nu ne-a plăcut” sau „ne-a plăcut dar nu putem”. În general ori nu am primit răspuns ori niște cifre seci prin care eu trebuia să plătesc totul iar editura doar să beneficieze (fără a-și asuma nici cel mai mic risc). Un aspect interesant… am fost pe punctul să semnez un contract pentru publicare online (una din editurile mari, prezente pe piață. Ar fi ajuns in jur de 900 lei (publicare pe cateva site-uri locale, google books si apple books, urmărire în timp real). Dacă vroiam și ceva promovare, evident costa separat. Surpriza a fost când am citit contractul. La un moment dat se specifica că plata va avea loc la maxim 45 de zile de la prima raportare. Doar că raportarea se face… anual. Din cauză că e posibil ca unii cititori să facă retur (puțin comic deoarece la eBook e mai dificil). Când am știut ce să întreb, am realizat că pare a fi o abordare generală, inclusiv că acest „amănunt” e evitat până în ultimul moment. Cu alte cuvinte, eu scriu romanul, pregătesc tot (ePub, copertă, corectare), îl livrez la gata, plătesc și bani, ei vând timp de un an, iar apoi peste alte două luni îmi virează și mie 70%. Sincer… nu am cum să accept așa ceva.
Mi-a fost cerut pentru transformarea din word în ePUB între 700 și 1.000 lei cu precizarea că prețul nu echiar fix și că poate varia (romanul are 804 pagini conform celor de la apple book) fără a primi un termen clar de livrare (în funcție de disponibilitate). Mi-a luat mai puțin de o lună să îl fac singur. Menționez că a fost prima dată când am făcut asta. Am folosit „the calibre” – gratuit de pe internet. Aveam însă niște cunoștințe basic despre html/css. Însă programul respectiv este atât de intuitiv încât cred că oricine poate face asta. În cazul meu a fost mai complicat pentru că aveam și aliniate atipice.
Cu coperta mie mi-a fost mai ușor, având cunoștințe bune de Corel Draw. Însă din discuțiile citite există și programe gratuite în care poți lucra fără probleme (atenție la imaginile folosite, în general se găsesc și free sau unele se pot cumpăra la prețuri decente).
Într-un final, citind pe reddit, unde cineva a considerat util să își împărtășească experiența (tot respectul, ca și pentru tine care ai făcut și faci același lucru) am aflat de un site (Draft2Digital). Ei bine, interacțiunea cu ei efectiv m-a surprins complet. În sensul plăcut. Pe scurt… sunt un fel de editură (un fel e puțin spus, de fapt sunt printre cei mai mari pe nișa lor), care în schimbul a 10% din vânzare asigură, printre altele: transformarea din word în ePub, listarea pe o serie de magazine mari (apple book, scribd, kobo etc), asigură ISBN propriu, în principiu cam tot ce trebuie ca de la un manuscris în word să publici un eBook. Plus… taxele… sunt plătite în SUA (din cei 10% din ce am înțeles… voi afla probabil mai târziu exact), care SUA trimite către ANAF, pentru mine, eu trebuind doar să rezolv cas si cass. Din ce am înțeles este vorba despre o oră pe an… Sa nu uit: toate serviciile lor sunt gratuite (adică în cei 10%) în sensul că nu am plătit nimic la început, nu există nicio obligație față de ei, oamenii insistând de exemplu că poți lua fisierul epub realizat de ei și îl poți vinde în altă parte, fără a continua colaborarea cu ei. Ca să fie mai ușor, primești un link scurt pe care îl poți trimite oricui și care va deschide o pagină în care apar toate magazinele unde este cartea ta la vanzare. Nu e vorba doar de magazinele lor ci de orice magazin (îl caută singuri după autor și nume) dar poți adăuga și tu manual. Din nou, serviciul este gratuit. Plata către tine se face lunar în jurul datei de 15 (așa au spus, deocamdată… abia am urcat cartea mea… 🙂 ), în contul de Paypal (aveau și alte opțiuni, inclusiv în cont bancar dar părea mai complicat). Din Paypal dureaza câteva secunde să transferi banii în Revolut (verificat).
Colaborarea cu ei a început printr-un email trims de mine în care întrebam dacă se ocupă și de cărți scrise în limba română. Am primit răspunsul după câteva ore, în care mi-au spus că da, desigur, mi-au dat pașii de urmat. A durat în jur de zece minute ca eBook-ul meu să înceapă să fie trimis către magazinele online. Transformarea pentru apple book au făcut-o ei. Plus, evident verificarea materialului meu. A mai durat maxim zece minute partea de clarificări financiare (declarații pe propria răspundere de exemplu că nu sunt cetățean SUA, adresă, telefon etc).
Puțin neplăcut: Amazon nu acceptă cărți în limba română. Probleme cu citirea diacriticelor.
Au și un serviciu de print on demand. Nu l-am încercat. Ideea este că cine vrea o carte fizică o poate comanda, au furnizori care le printează și le trimit. Autorul le poate comanda la preț de achiziție, fără limită de număr și le poate inclusiv vinde personal. În cazul printurilor tu rămâi cu aprox 45% (din nou, din ce au spus, nu am verificat).
În toate cazurile, tu stabilești prețurile de vânzare. Totul pare a fi transparent: cine și cât ia.
Încă un aspect de care m-am lovit. La google book, totul bun și frumos. Cu o mică problemă: oamenii îmi cereau să demonstrez că e cartea mea. Cereau să vadă că e la vânzare în altă parte sub numele meu. Evident, nu aveam așa ceva. E foarte posibil ca dacă aveam ISBN să nu mai fi fost o problemă. Acum le-am trimis link cu apple book. O să văd dacă asta îi mulțumește…
Cu ISBN. Nu mi-am luat. În principiu din două motive. Pe de-o parte se pare că ai dreptul doar la două pe an (ca și autor independent). Pe de altă parte, când faci cerere specifică faptul ca ar trebui să fie pusă la vânzare cartea în maxim o lună. iar eu nu puteam ști dacă voi reuși. Și nu am înțeles nici ce se întâmplă dacă nu reușești să te încadrezi în timp.
Ce am mai citit a fost că în România eBook-ul nu e considerat carte. Ci un serviciu. Și că teoretic îl poți vinde fără ISBN.
Cu alte cuvinte, ceea ce am spus mai sus în legătură cu publicarea se întâmpla ieri. Pâna la aceasta ora cartea deja este în preorder (a fost alegerea mea) pe mai multe site-uri, începând cu apple. De mâine (14.01.2023) o să intre la vânzare. Aștept prima cumpărare ca să o pun în ramă… :), cu speranța că nu va fi și singura… 🙂
Linkul către cartea mea de mai sus este următorul: https://books2read.com/renasterea
Dacă nu am voie să îl postez poți să îl ștergi (presupun că înainte de postare se fac verificări). L-am pus în ideea în care așa arată situația la mai puțin de 24 de ore de când am trimis email către acea editură.
Mai departe… vom vedea.
Încă o dată: îți mulțumesc pentru sfaturi și încurajări. Am avut nevoie de ele și chiar au contat.
Mult succes și spor!
Salutări Alain,
Se pare că ai depus o muncă de detectiv cu ștate vechi.
Oricum, cu toată documentația realizată ai intrat lejer în clubul select al celor care nu se mulțumesc cu puțin. Sunt uimit! Sigur vor apărea și rezultatele.
Despre platforma respectivă sincer nu știam. Dacă o descopeream la vremea mea probabil făceam și eu același lucru. Până la urmă timpul este cel mai prețios și trebuie respectat.
Îți răspund acum în grabă, dar când timpul îmi va permite o să actualizez articolul meu (pe varianta electronică – eBook) și cu această platformă. Îți mulțumesc pe această cale că ai fost de acord să împărtășești munca ta „de cercetare” cu mine și cu cei care vor avea nevoie în viitor de o astfel de facilitate.
Cât despre linkul spre cartea ta, l-am lăsat aici ca și promovare (după atâta muncă nici prin cap nu mi-a trecut să-l șterg 🙂 ). Poți face asta și pe alte website-uri (gratuit sau contra cost) petru o mai bună vizibilitate a cărții tale. Vezi că l-am accesat și m-am uitat peste fiecare platformă în parte, iar la australienii de la Angus & Robertson dă cu eroare. Să remediezi.
Ceea ce-ți doresc acum, în final, e să continui ce-ți place să faci. Mai devreme sau mai târziu vei culege și roadele.
Încă o dată sincere mulțumiri pentru rândurile de mai sus și la cât mai multe exemplare vândute în toată lumea!
Gânduri pline de bucurii,
Liviu
Salut,
Mulțumesc pentru tot.
Pe măsură ce voi mai descoperi lucruri (în principiu intenționez să mă documentez mai bine, să pun în practică și să învăț din greșeli…) voi continua să le pun aici.La momentul în care ți-am citit prima data rândurile, au contat. Cum am mai spus, poate că experiențele mele vor oferi altora ajutor.
Legat de viitor, deja lucrez la al doilea volum din serie și mă gândesc să scriu și un fel de nuvele (cam 10.000 cuvinte), din același univers, un fel de spin-off-uri. Ar fi mai ușor de tradus în engleză (la un moment dat sper să fac același lucru și cu cărțile, însă sunt destul de lungi… 200.000 cuvinte).
Să ne auzim numai de bine!
Salutari,
Asa cum am spus, mai revin cu informatii:
Spor la scris, tuturor!
Un detectiv de elită! 🙂 Minunat! Apreciem informațiile tale prețioase, Alain. Și cu ajutorul tău acest articol va economisi timpul debutanților de carte!
Salutari,
Si au mai trecut cateva luni… 🙂
Intre timp a aparut si in Romania serviciul de print la cerere. Ceea ce, cel putin din punctul meu de vedere este un real castig pentru orice autor independent de la noi.
Am trecut deja de etapele de pregatire, in acest moment, cartea mea putand fi cumparata in format fizic, in Romania, de pe un site romanesc (livrare prin curier sau cu ridicare personala din Bucuresti).
Avantajele sunt ca nu exista stocuri (deci nici bani blocati), calitatea finala este buna (am prieteni care deja au primit-o), primesti lunar „profitul”, iar tu ca autor nu ai batai de cap.
Evident exista si niste dezavantaje. Insa ele sunt cumva naturale: initial platesti o suma de bani (faci un contract), 7 volume vor trebui trimise la Biblioteca Nationala (printarea lor este platita de tine) si 2 la biblioteca judeteana (tot tu platesti printarea insa aici inclusiv transportul).
Ceea ce mi-a placut in mod deosebit, a fost profesionalismul, caldura, transparenta si… „fair play”-ul abordarii relatii cu mine ca si autor.
Avand destul de bine pusa la punct platforma si cu informatii destul de corecte si clare, nu mai trebuie decat sa le dau linkul: https://www.booksprint.ro/
Spor la scris!
Salut,
Mă uitam în urmă, unde erai acum mai bine de opt luni de zile. Oare câți nu ar fi renunțat în tot timpul ăsta?
Și pe lângă performanțele tale notabile, ai fost altruist și ai împărtășit cu noi descoperirile tale…
Uite, spre exemplu, de booksprint nu știam. E posibil să fie mai noi, oricum nu contează, important că există ca o alternativă la tot ce era până acum pe piață.
Parcă una e să-ți pună editura în brațe un teanc de cărți și altceva e să-ți printezi la cerere câte exemplare ai nevoie…
Poate, încetul cu încetul ajungem și noi pe drumul care trebuie 🙂
Mă bucur sincer pentru tine, dar și mai mult mă bucur că nu ne-ai uitat și ne „actualizezi” constant domeniul de activitate. Apreciez!
Gânduri pline de sănătate!
Salut,
Și au mai trecut opt luni…
Din păcate lucrurile nu par să se fi schimbat prea mult în România noastră dragă.
Am terminat o nouă carte (primul dintr-un ciclu de nuvele (puțin peste 100 pagini fiecare). Așa că am reluat procesul de vânzare. Sincer credeam că va fi mai ușor. Dar nu a fost așa…
În privința celor de la d2d (America…) totul a durat în jur de zece minute, în care am introdus toate detaliile, am ridicat documentele, mi-a fost verificat manuscrisul, mi-a fost dat ISBN și a început să fie pus la vânzare. În funcție de standardele fiecărui magazin a durat între o zi și cinci zile până să apară efectiv la vânzare. Varianta eBook dar și fizic (print la cerere).
Aceeași poveste și la Google Books. Cu precizarea că aici verificarea finală a durat de pe o zi pe alta.
Și acum să revin pe plaiurile natale.
Am trimis noul manuscris la firma unde am publicat (și încă este la vânzare) primul volum. După aproape două săptămâni am primit un răspuns în care eram întrebat ce cantitate vreau să printez ca să mi se de-a un preț. Ar fi o abordare decentă dacă nu am fi vorbit despre un magazin online care lucrează strict pe print la cerere… Momentan nici nu le-am răspuns înapoi. Sincer nu știu cum să o fac.
Apoi am găsit un alt magazin online care este pe aceeași nișă dar cu o ofertă mai bogată. Se fac mai mult de două săptămâni și nu am primit niciun răspuns, deși spusesră că îl vor da cam într-o săptămână… Și repet: în condițiile în care vorbim de prin la cerere.
Sincer, mi se pare ireală diferența de abordare între ce se întâmplă la noi și cum decurg lucrurile „în afară”…
Aproape că îmi vine să îmi fac un PFA și să mă apuc tot eu și de așa ceva… 🙂
PS: Aș fi vrut să vin cu vești mai bune…
O perioadă minunată tuturor și spor la scris!
[…] CUM AM PUBLICAT CARTEA DE DEBUT […]
Bună ziua din nou! Am vești bune! Sunt pe ultima sută cu tipărirea cărții mele de fabule. Ce vroiam să vă întreb, pentru că nu găsesc nici o informație pe internet este următorul lucru: între timp, în urma solicitărilor mele prin mail, la diferite edituri, încep să primesc alte și alte oferte, unele chiar atractive. Se poate trimite aceeași carte la două edituri? Nu aș vrea să refuz o ofertă a unei alte edituri decât cea cu care am început colaborarea. Deci este posibil? Sau încalc vreo lege sau cutumă? Am terminat și povestea pentru copii și sunt în stadiul final și cu romanul meu polițist! Vă doresc numai bine! Sunt sigur că îmi veți răspunde și pentru asta vă mulțumesc!
Cu stimă,
Marcel Tarbu
Bună, Marcel,
Felicitări! Mă bucur mult pentru tine! Într-un timp relativ scurt ai reușit! Yuuhuuu! 🙂
Ai atras atenția mai multor edituri? Ăsta e un lucru bun! Îți prevăd un viitor strălucit! 😀
Cât despre preocuparea ce te frământă: o carte nu poate fi publicată în aceeași perioadă de mai multe edituri (doar dacă este vorba de traduceri). Și chiar dacă s-ar putea nu știu ce editură ar fi de acord să facă așa ceva. Acum tu știi exact în ce stadiu ești cu actuala editură: ați reușit să vă înțelegeți doar verbal sau ați semnat și contractul.
Dacă lucrurile se fac doar verbal, „pe încredere” din punctul meu de vedere e apă de ploaie. Dar dacă ați semnat și câteva hârtii în sensul ăsta atunci contractul trebuie respectat până la final (2-4 ani, cam asta e media). După ce expiră documentul îți poți căuta altă editură care îți va publica aceeași carte dar sub o altă ediție, mai „îmbunătățită”.
În cazul în care vei considera că merită efortul poți relizia contractul (pe cale amiabilă cu acceptul editurii – chiar și așa o să fie câteva „costuri de penalizare” – personal nu recomand), însă nu știu în ce măsură e bine să dai vrabia din mână pentru cioara de pe gard. Ca să nu-ți mai amintesc de treaba cu iepurii 🙂
Ca idee poți avansa discuțiile cu toate editurile interesate. Lăsa „un loc de bună ziua” explicându-le cum stă treaba. Fii sincer cu tine și cu ei. Pe viitor pot duce la parteneriate prospere chiar dacă acum lucrurile nu merg în direcția dorită.
O altă variantă ar mai fi să aprofundezi discuțiile pentru manuscrisul polițist, în cazul în care una dintre acele edituri este specializată pe genul acesta.
Orice ai face, te rog, să ții cont și de principiile etice: luptă să-ți fie ție mai bine (că nimeni n-o face în locul tău), dar fără a aduce prejudicii (morale, materiale) celorlalți! 😉
Cu speranța că ți-am oferit (cel puțin) o alternativă îți doresc să fii înțelept și decizia finală s-o treci și pe la inimă, că mintea are multe pe capul ei :))
Mult succes în continuare,
Liviu
[…] am trecut de la prima frază scrisă și până când am găsit o editură care să mă publice, cum am publicat cartea de debut, iar mai apoi am promovat-o fie gratuit, fie contr-cost și mai ales cum am publicat și versiunea […]
Minunat articolul si foarte utila discutia din comentarii 🙂 Apropo de manuscris, as vrea sa intreb ce se schimba atunci cand este vorba despre o carte de poezii cu diferite sectiuni, ilustratii etc. Cum organizez manuscrisul? Aleg cateva poezii din fiecare parte, explic sensul pe care il dau volumului in ansamblu? Mmm multumesc pentru ajutor?
Bună, Oana,
Ne bucurăm că ai găsit aici informațiile de care ai nevoie. Cum am mai spus, prezentul articol nu mai e de ceva vreme al subsemnatului ci se conturează ca o activitate de echipă. Și asta datorită celor care împărtășesc cu noi noutățile pe care le descoperă zi de zi.
Cât despre manuscrisul tău de poezii, eu cred că trebuie să structurezi totul după bunul tău plac. Nu trebuie să gândești după un anumit standard. Fii creativă, ieși din anonimat! 🙂
La partea cu explicatul sensului… nu știu exact la ce te referi, însă dacă dorești să descri în câteva cuvinte despre ce volumul tău de poezii o poți face în partea introductivă – să zic așa – acel sinopsis.
Oricum când vei începe colaborarea cu editura, cei de acolo îți vor recomanda diverse aspecte pe care cred ei, din experiență, că ar putea fi „de încredere” și lucrării tale.
Astfel, trebuie tu să fii cu sufletul împăcat c-ai făcut totul așa cum ți-ai dorit, iar de aici inainte o să vină și rezultatele.
Dar ca să-ți dau un exemplu concret trebuie să iei în considerare și costurile unei publicări care se ridică destul de mult în cazul în care viitoarea carte are și imagini, ilustrații, desene, etc. Însă dacă partea materială nu reprezintă un impediment pentru tine, atunci cu atât mai bine!
În speranța că ți-ai clarificat unele aspecte, îți doresc mult succes în continuare, iar în cazul în care te mai pot ajuta cu ceva, nu ezita să-mi spui… e posibil să-ți și răspund la un moment dat! 😉
Mulțumesc din suflet pentru răspuns. Atât de rar simt bunătate, disponibilitate și deschidere între oameni necunoscuți. Cu atât mai puțin în scris…
Despre structura manuscrisului de poezii, mă întrebam concret dacă să trimit întreg volumul sau nu. Voi încerca să fiu creativa, cum spuneți și poate să aleg din fiecare secțiune ceea ce consider reprezentativ.
Mulțumesc încă o dată, inspirație multă și succes tuturor!
Da, te-ai gândit bine, câte o picătură din fiecare ca să-și facă o părere de ansamblu.
Iar când vei găsi acea persoană (sunt sigur că o vei găsi – e doar o chestiunen de timp) care să se conecteze cu lucrarea ta atunci cu siguranță va trebui să-i trimiți tot manuscrisul.
Am încredere că vei reuși! Fiindcă dor învingătorii ajung acolo unde își doresc cu adevărat! 🙂
În rest… gânduri pline de bucurii,
Liviu
Buna seara. Mi-as dori foarte mult sa pot sa public o carte de poezii, dar nu stiu la ce sa ma astept sau daca sunt destul de bune. Mi-as dori o parere sincera,imi place ceea ce fac si consider ca ce scriu este bun mai ales pentru varsta mea si cred ca ar fi pacat sa le las nedescoperite.
Hei, Andreea,
Cineva a cucerit cel mai înalt vârf din lume pentru că și-a dorit, nu pentru că nu a știut care-i sunt așteptările sau că poate nu e destul de bun pentru asta. 🙂
Dacă iubești să împletești cuvintele, iar treba asta te face fericită atunci… pur și simplu… scrie poezi.
Nu te mai gândi la ce se va întâmpla fiindcă nu putem controla viitorul din prezent.
Și eu când am început să scriu nici măcar nu știam că la un moment dat mă va bate gândul să și public. Nu stiam ce-i ăla un sinopsis, ba chiar nici ce-i un manuscris… timpul le-a rezolvat pe toate în ritmul său de mare ștrengar! 😉
Dar dacă în sufletul tău e o voce care-ți spune să scrii, atunci fă-o!
Sunt sigur că le vei și publica la timpul tău.
Am încredere în tine că îți vei vedea visul realitate! Până atunci trăiește-l ca și cum ar fi prezent!
Multe bucurii,
Liviu
P.S.: vârsta… e pentru matematicieni… sufletul e nemuritor, așa că poți scrie oricând, oriunde și oricum atâta timp cât inspirația e de partea ta 😉
[…] Vin în ajutorul tău și cu alte informații care îți pot fi de ajutor: momentul în care decizi să semnezi un contract cu o editură, dacă vrei să-ți promovezi gratuit sau contra cost lucrarea, în ce condiții îți alegi o […]
[…] CUM AM PUBLICAT CARTEA DE DEBUT […]
[…] Cum am publicat cartea de debut […]
Hai că am aterizat și eu pe aici căutând “este nevoie de un ISBN pentru un ebook publicat pe propriul site?”. Asta o menționez că poate ajuta la optimizare . Oricum, rezultatul e pe prima pagina, deci e bine.
Asaaa, trecând la subiect, eu am publicat o carte educativa pentru copii pe Amazon.
Am fost inițial pe pagina a doua de rezultate, bineînțeles ținând cont de formula utilizată la căutare. Aparent ceva cuvinte cheie au fost alese bine, dar nu suficient cât să ajung pe prima…
Siii evident, pe măsură ce au trecut zilele am ajuns pe pagina treeeei…după care nu m-am mai uitat că deja nu mai avea sens.
Eu nu am bani de promovare, așa că asta e viața…
Încercând să rămân modestă, am văzut multe cărți din acea categorie, care arătau jalnic in comparație cu a mea și cu toate astea aveau muuuulte vânzări.
No așeeee, pe lângă că fără promovare plătită nu cred că ai șanse să faci vânzări, procentul primit de autori este mizerabil. Eu intenționam să pun un preț mic, însă surpriză, pentru că am făcut greșeala să nu verific costurile de print, am descoperit că în formatul ales de mine, ele sunt foaaaarte mari. Pe scurt, am fost nevoita sa pun un preț de 8.99 euro, din care eu mă aleg cu minunata suma de un euro. Printarea costa patru. Așa că restul de aproape jumate din sumă ajunge la Amazon, iar firimiturile la prostul care a petrecut săptămâni la crearea produsului. Pe de altă parte, cărțile adresate publicului 4-8 ani, trebuie făcute în format mare…
În fine.
Acum m-am hotărât să îmi fac un magazin online, unde sa pot publica in limba română, fiindcă așa cum s-a mai spus, kdp nu acceptă opțiunea asta și pentru că oricum, nu mi se pare normal să am câștiguri (chiar dacă momentan sunt teoretice) care sunt aproape de zero.
Rămân la cărțile pentru copii și sincer, deși inițial mă gândisem să fac doar ebook, cred că pentru cei mici este extrem de important sa aibă și cartea în format fizic.
Așa că, mulțumită d-lui Costea, care a vorbit despre diverse platforme, voi alege și formatul fizic. Și de mi-aș permite, doar așa le-aș face…
Chiar acum am în pregătire o carte pentru Crăciun, pe care este obligatoriu sa o termin în maxim doua, trei zile, deși este dificil fiindcă tot eu fac și grafica. Deh, când ești lefter, trebuie sa te descurci. Dar sincer, o voi publica pe Amazon cu inima îndoită, fiindcă sunt convinsa in proporție de 99% că va avea aceeași soartă cu cealaltă.
Sunt frustrată, recunosc, deoarece știu o persoană ce s-a mutat din Romania și tot pentru copii scrie și deși are un stil mi-ze-ra-bil, este divinizată de mame, așadar vinde pe banda rulantă. Grafica evident i-o face cineva, corectura la fel…practic ea arunca acele câteva rânduri, repet, scrise într-un stil mizerabil, într-un word, țaca-paca, gata cartea, curg vânzările, mamele leșină. Mă rog, avantajul ei a fost ca învârtindu-se intr-un mediu oarecum conex, a avut diverse cunoștințe, de unde și lejeritatea procesului.
Și na, mă termină psihic că niste povestiri atât de prost scrise ajung in lume, în schimb alți autori, nu au șansa ei din lipsă de “știu eu pe cineva…” cât și de blog unde se scriu siropoșenii pentru mame.
Sorry pentru cârnatul meu de comentariu și de încheiere îți urez succes cu viitoarele cărți și îți zic mersi pentru informațiile din postare.
Zi faină!
Dragă, Ioana,
M-am regăsit „cap-coadă” în vorbele tale… de parc-ai fi vreun mag ce-a văzut totul în cristalul său. 🙂 Am fost călător pe același drum și mă-ntrebam de multe ori „de ce trebuie să fie totul atât de complicat, atât de nedrept?”
Când ai un vis pe care ești dispus să-l urmezi vrei ca totul să decurgă lin și armonios, doar că dinaintea ta apar tot felul de piedici enervante care te țin pe loc, te trimit cu vreo doi – trei pași înapoi ori chiar te „ajută” să renunți definit.
A fost greu până am înțeles că fiecare dintre noi avem timpul nostru. Chiar de multe ori mă gândesc că cititorii mei încă nu s-au născut 🙂 Nu-i stres… sunt dispus să-i aștept! 😛 Tu ești? 😀
Dacă îți faci singură cartea asta e un lucru fascinant, zic eu. E o problemă că nu-ți permiți să plătești pentru promovare? Nu! Nicigând! Știu c-ar fi fain să faci o publicitate „beton” și să ai „sold out” încă din primele zile… dar acesta nu e sfârșitul!
Sfârșitul e atunci când îți spui că „nu mai vreau să scriu”! Urăsc să scriu! Ptiu… pieri lucru necurat din mintea mea! :))
Diversifică! Amazonul nu permite momentan limba română, dar probabil ai publicat acolo o traducere. Dacă ai deja traducere, mergi cu ea în toate țările vorbitoare de limba respectivă. Mai fă o traducere în engleză, spaniolă, germană… crezi că te costa mult traducerea? Hmmm… un AI ai încercat? Dacă e vorba de texte scurte (cum presupun că sunt scrierile pentru copii) cred că face față cu brio.
Îndreaptă-te și spre Apple eBooks, spre Google Play, spre Goodreads (cartea de vizită a oricărui autor), Smashwords (care o distribuie la nivel galactiv pe „n” platforme). Diversifică! Aici ai nevoie de format .ePub pe care-l poți achiziționa undeva la 20-30 de euro de pe freelancer, de la un indian, chinez sau thailandez. Le faci și lor o bucurie… mai schimbi o viață în mai bine… 😉
Aruncă o privire pense articolul ăsta dedicat eBook-urilor (cărților electronice), poate te inspiră:
https://liviutudose.ro/cum-am-publicat-prima-mea-carte-electronica-ebook
S-au te-ai gândit să o lași câteva luni gratuit? Asta e cea mai bună reclamă GRATUITĂ! Trebuie ceva astfel încât să faci valuri, să atragi priviri.
Nu suntem toți persoane publice – care au promovarea asigurată din naștere 🙂 – noi trebuie să luptăm din greu dacă vrem să ajungem acolo unde ne dorim. Trebuie să căutăm pe cei care se conectează cu „moaca” noastră (a se înțelege timbrul literar).
Și „nu e treaba noastră ce fac alții” (asta le repet mereu juniorilor mei), de ce sau cât succes au alții… Știi de ce? Pentru că eu și tu nu suntem „alții”… eu sunt eu! Tu ești tu! Nu trebuie să te compari cu nimeni altcineva! Magia ta nu o deține nimeni, iar asta te face învincibilă! 😉
Crezi că promovarea gratuită este de neglijat? Hmmm… i-a aruncă o privire peste articolul meu cu promovarea gratuită – o să-ți schimbi părerea, GARANTAT:
https://liviutudose.ro/cum-am-promovat-gratuit-ca-autor-cartea-de-debut/
E multă muncă? Daaaaaaaaa! Dar dacă ești dispusă la sacrificii poate într-o zi… oricare va fi ea… o să primești răsplata ce ți-o dorești! Fiindcă nimic pe lumea asta nu este de prisos!
Și nu uita: învingători sunt cei ce nu renunță!
Am încredere în tine că vei reuși!
Liviu
Mersi pentru apreciere și mai ales încurajări!
Cartea este in engleză, spre exemplu, unde locuiesc eu, in Franța, apare pe prima pagina a Amazonului francez. Dar aici cum engleza e cam sperietoare, nu știu câți vor căuta “learn to count to 100″… Bine, eu tot m-am bucurat să vad rezultatul .
O să mă apuc să încerc toate variantele posibile. Pentru că am intrat într-o perioadă în care sunt foarte pusă pe treabă, până acum neglijând total partea asta a mea și încântand doar familia și prietenii cu “talentele” mele. Toți, incurajandu-ma de-a lungul anilor sa fac ceva oficial cu treaba asta.
Doar că vezi, eu dintotdeauna am suferit de tâmpenia asta, adică de a mă uita la ce fac alții și de a mă minuna cum de le iese deși vorbeam de materiale foarte slabe calitativ…
Și uite așa, au trecut anii aiurea…
Daaar, sunt inca tânără, copil încă nu am să îmi acapareze timpul și atenția, deci…la treabă, că timpul nu sta in loc.
Mersi încă o dată pentru răspuns și cu siguranță o să mă uit pe articolele pe care mi le-ai recomandat!
Seara faină!
Mult succes în continuare!
PS: dacă e nevoie de transformare în eBOOK, eu pot să ajut fără probleme. O fac gratis fără nicio condiție.
În realitate nu este un proces atât de dificil.
Spor!
Buna ! De folos articolul. Acum vin întrebările, daca îmi poți răspunde. Daca vreau sa colaborez cu un ilustrator ( fiind carte pentru copii) cum se face plata sa, in procentaj sau pe serviciu? Și a doua întrebare, care este procentajul de ti- l oferă deobicei editurile ? Eu as încerca prima dată ebook și apoi, fizic sau direct pe kindleamazon . Mulțumesc
Bună, Cristina,
Mă bucur că te-am inspirat.
Înainte de toate trebuie să te hotărăști ce vrei mai exact: să publici individual sau prin intermediul unei edituri.
Dacă mergi individual atunci tu îți cauți și îți plătești ilustratorul (mai mult ca sigur cu o sumă fixă, fiindcă presupun că nimeni nu o să aștepte până se vând exemplarele ca să fie plătit), atât pe el cât și pe cineva care să-ți aranjeze formatul pentru un eBook. Tot tu te ocupi și de ISBN pentru carte de la Biblioteca Națională.
Însă dacă mergi pe varianta de editură atunci ai parte și de formatul fizic și de eboook, iar toate celelalte enumerate mai sus sunt responsabilitatea editurii, bineînțeles în schimbul unui procent din drepturile de autor… ție îți va rămâne undeva între 10-20% dacă mergi pe varianta unei edituri clasice sau chiar până la 70% daca mergi pe varianta unei edituri hibride. Atenție, la aceasta din urmă tu vei plăti multe dintre servicii (corectură, ilustrator, etc).
Sunt tot felul de variante. Răsfoiește articolele mele din categoria “viață de scriitor” și vei găsi multe informații utile (clasificarea editurilor, cum promovezi gratuit sau contra cost, cum îți publici un ebook, etc):
https://liviutudose.ro/cum-am-ales-editura-pentru-cartea-de-debut/
În speranța că ți-am arătat o rază de soare, îți doresc ca visul tău să devină realitate cât mai curând, fiindcă învingători sunt doar cei ce nu renunță!
Am încredere în tine că vei reuși,
Liviu
[…] CUM AM PUBLICAT CARTEA DE DEBUT […]
Revin cu un update și eu, acum nu știu dacă o fi real au ba, însă cei de la booksprint, mi-au trimis un răspuns cel puțin ciudat. Le-am scris înainte de sărbători și i-am întrebat dacă se ocupa și de cărți pentru copii…mi-au spus că da și să le trimit manuscrisul, dar că rămâne să ne auzim după Crăciun fiindcă sunt ocupați, sa vedem etc. Le-am scris din nou după sărbători, la vreo două săptămâni și mi-au răspuns că….nu se mai ocupa cu printatul. . Adică….nu am înțeles cum de s-au schimbat treaba in decurs de câteva săptămâni.
Una peste alta, eu in momentul de fata sunt in procesul ăla de descurajare maxima.
Am făcut, zic eu, o cărticică haioasa, dedicata copiilor dependenți de ecrane, unde am inclus niste elemente grafice inspirate din online, fix pentru a îi atrage pe cei mici, însă chiar și pusă ca pdf la prețul de 2.99 Ron, nu am avut nici măcar o cerere.
Asta deși doua persoane din învățământ, au spus că o găsesc foarte utila și educativa. Dar…na…
Am făcut conturi pe mai toate rețelele de socializare, însă cred că fără o sumă consistentă pentru promovare, nu exista nici o șansă.
Am vorbit cu o editură mica din Sibiu, mi-au dat preț de printare de 14 lei, ori asta ar însemna să o vând cu vreo 23 de lei ca să rămân și eu cu ceva după transport. Nu ar cumpăra nimeni o carte de 20 de pagini la banii ăștia, așa că nu știu, chiar nu știu ce soluție ar exista.
Chiar mă simt frustrată la maxim pentru că nu văd nici o ieșire.
Ehhh heeee, dragă Ioana,
Într-adevăr simt și eu dezamăgirea care te încearcă. Aș vrea să spun că asta e ceva firesc, dar oare m-ai înțelege cu adevărat?
Ce ar însemna ca fiecare dintre noi să-și transforme visul în realitate, așa, cât ar pocni din degete? N-am mai avea nicio motivație să luptăm în continuare știind că oricum va fi ușor și vom reuși. În schimb este nevoie de timp… știu… pentru toate este nevoie de timp… așa a fost clădită lumea asta.
De parcă dorințele noastre trebuie să ajungă undeva să fie validate de cineva anume 😉 și-apoi să se reîntoarcă triumfătoare.
Asta e cu teoria, dar hai să vedem cum punem treaba asta în practică:
Având în vedere că editurile clasice te-au dezamăgit (în locul tot aș mai insista și la altele, să văd mai multe variante), o ultimă variantă ar fi să publici în regim personal – că tot vrei să grăbești lucrurile.
Chiar dacă faci reclamă agresivă pe bani mulți îți spun sincer că nu-ți garantează vânzarile la care tu speri. Dacă tot dispui de un asemenea buget eu aș printa undeva la 200-300 exemplare, chiar și 500 dacă primesc un pachet/preț mai bun. Sunt muuulte tipografii, îți recomand să cauți și aici mai multe variante.
Dupa ce ai intrat în posesia celor 300-500 exemplare vreau ca cel puțin 50% dintre ele să le donezi! Crezi că ești dispusă să faci sacrificiul ăsta? Moral? Să nu ai nicio reținere…
La cine le donezi?
De exemplu 2 exemplare merg la cele 2 persoane din învățământ de la care ai primit susținerea. În eventualitatea în care sunt și educatori/învățători atunci îi rogi să-ți promoveze cartea la ședințele cu părinții. Dacă se întâmplă asta din start cele două cărți învestite gratuit îți vor aduce cu siguranta cel puțin 10-15 vândute.
Cele două persoane au și colegi? Cred că da! 🙂
Ai făcut asta și nu te oprești aici. Mergi în paralel mai departe:
Cauți pe rețelele sociale (FB, Insta, etc) „bookinfluencerii” care promovează carte. Sunt cu zecile! Le scri frumos și le spui să te promoveze. Majoritatea te promovează pentru un exemplar al cărții și/sau pe o sumă modică.
Oferă-le încă un exemplar pentru un concurs – „giveaway” pe care îl fac pe paginile lor. Urmărește aici bookinfluencerii care au urmăritori părinți cu copii mici – targetează nișa asta – nișa ta.
Când am publicat eu cartea de debut, cred ca undeva între 100-150 de exemplare le-am trimis spre astfel de persoane.
Îți crește vizibilitatea fantastic!
O să fie și dezamăgiri, dar ce mai contează, mergi mai departe!
Încă o variantă ar fi grupurile de pe FB și WhatsApp, cu și despre tinere mămici, copii, parenting, etc. Vorbește cu administratorii să te lase să promovezi. O să-ți spună condițiile.
Participă la diverse evenimente unde-ți poți face cunoscută pasiunea… și unde trebuie să știi de ce trebuie să cumpere cartea ta, ce are ea în plus față de alte sute de cărți din aceeași categorie!
Mai sus ți-am dat doar câteva exemple de promovare/vânzare de carte. Știu că nu e ușor, însă vei fi pe drumul cel bun!
Eu personal aș scrie la toate editurile clasice care publică pentru copii. E mult mai bine să ai o editură în spate decât să fii pe cont propriu. Cel puțin asta am observat eu în perioada asta de când am publicat. Au parteneriate cu librăriile fizice și online – o deschidere mai mare spre public.
Sunt zeci de edituri. Scrie. Scrie. Scrie. Necontenit scrie-le! Și când te demoralizezi, ia o zi de pauză apoi scrie-le din nou! Eu am gasit-o pe a m ea după 29 de refuzuri. Tu ai scris măcar la 20 de edituri? Dacă nu continuă, dacă da, continuă… până o vei găsi!
Ai o listă a editurilor din România, aici:
https://liviutudose.ro/lista-editurilor-din-romania/
Până la urmă e visul tău, nu?
Îți mai las aici un articol peste care vreau să te uiți. E fix prin ce am trecut eu – perioada pe care o traversezi și tu acum:
https://liviutudose.ro/cum-am-promovat-gratuit-ca-autor-cartea-de-debut/
Am speranța că vei reuși și te vei întoarce aici să împărtășești cu noi bucuria sufletului tău.
Până atunci, dacă te mai pot ajuta, o voi face cu drag,
Liviu
Mersi pentru răspuns. Sorry că revin atât de târziu, insa …m-am reapucat de treabă . Nu, nu prin edituri, ci mi-am spus sa insist cu kdp. Când m-am documentat pe subiect, in capul meu i-am cruticat pe cei ce scriau că au publicat câteva chestii și fiindca nu au vândut, s-au lăsat. Și mi-am dat seama că fac fix ca ei. Cei ce reușesc nu se lasă, indiferent că își smulg parul din cap până ies la suprafață. Și, na, acum am in review o carte, m-am apucat de o alta care e aproape gata… Din păcate de fonduri nu dispun deloc. Aia e baiul.
Am trimis totuși de curiozitate un mail unora din China, sa vad cat ar costa acolo printarea. Am văzut multe cărți de pe Amazon printate acolo, deci… Cine știe.
Între timp mi-am făcut și un blog. Acuma …na, nu știu dacă vrei să îl citesti, daca ai timp, sau daca va fi pe gustul tau. Pari genul de om împăciuitor, iar eu sunt din topor . Totuși…cu speranța că poate unele dintre articole îți vor placea: blogul este contracurent.com. Eu am sa te adaug in blogroll, indiferent daca tu vei face sau nu la fel. Ai prea mult bun simt ca sa nu o fac. Bine, nu știu cât va ajuta, că nu am cine știe câți cititori, însă …na. măcar un backlink tot ajuta blogul in sine.
O zi faină și ne mai auzim. Chiar daca în următoarea perioadă nu voi mai apuca sa intru pe aici. Stau cu orele sa lucrez la cărți și la final de zi, am ochii în pungă .
Bye for now și spor la proiecte
Buna Liviu, rescriu aici mesajul de pe Facebook, fiindcă nu știu dacă acolo îl vei vedea.
Am descoperit un nou serviciu de print on demand in Romania. Urmează să semnez un contract cu ei pentru cartea mea.
M-am gândit să te anunț în eventualitatea in care vrei sa dai de știre despre ei, fiindcă știu că sunt mulți care ar putea beneficia de serviciile lor.
Daca ești interesat anunță-mă.
Eu o fac voluntar, fiindcă respectivii sunt la inceput și chiar oferă produse calitative.
Cartea mea arata super bine, mai ales că este pentru copii, deci are multe ilustrații.
Bună, Ioana,
Mulțumim pentru ajutor. Sunt sigur că mulți vor aprecia. În speranța că aceast serviciu on demand va dăinui cel puțin o vreme, uite, las eu aici detaliile trimise de tine în mesajul privat:
https://www.bookforge.ro/
Îi voi completa denumirea și în articolul „Lista editurilor din România”:
https://liviutudose.ro/lista-editurilor-din-romania/
Să scrieți cu inspirație! 😉
[…] CUM AM PUBLICAT CARTEA DE DEBUT […]