Cum am publicat prima mea carte electronică – ebook

 

 

Salutaaaaareeee scriitoooori! 🙂

 

        În prezentul articol vreau să împărtășeșc cu voi cum am publicat prima mea carte electronică – ebook!

 

        Dacă vrei ca minunata ta scriere să navigheze și pe apele online-ului trebuie să urmezi câțiva pași esențiali. Nu-s mulți, dar îți vor consuma ceva timp și energie, drept pentru care îți recomand să ai bateriile încărcate la maxim înainte de a porni în această călătorie!

 

        Omitem din start varianta în care, în urma semnării unui contract cu o editură clasică, aceasta va încorpora în oferta ei și cartea electronică. În acest caz editura se va ocupa de publicarea ebookului sub numele ei, fie gratuit sau contra cost conform înțelegerii dintre voi.

 

Cum am publicat prima mea carte electronică - ebook - Liviu C. Tudose Blog - www.liviutudose.ro - ebook

       

        Dacă ești pe grabă și nu te interesează în profunzime acest aspect, am totuși o scurtătură pentru tine de câteva rânduri care te va duce la informații sumare, mai exact acest articol – cum am promovat (gratuit), ca autor, cartea de debut – capitolul 12. Cartea electronică sau eBook-ul.

 

        Mai ești încă aici?!? Perfect! Înseamnă că vrei să vezi în detaliu ce am de povestit. Mai jos voi exemplifica variantă „pe cont propriu” care te va duce mai mult ca sigur prin următorii pași, apropiindu-te de realitatea adevărată:

 

1. Finalizarea și corectarea manuscrisului;

2. Crearea unei coperți;

3. Accesarea ISBN-ului;

4. Transformarea manuscrisului în formatul acceptat de platformele online;

5. Top platformele pentru vânzare de cărți electronice – ebook-uri;

6. Drepturile de autor pe online;

7. Diverse recomandări;

8. Gânduri de bine.

 

∼∼∼∼*∼∼∼∼

 

1.Finalizarea și corectarea manuscrisului

 

        Poate pare ceva elementar dar nu finalizarea manuscrisului îți va lua o piatră de pe suflet. De ce? Pentru că de acum începe treaba serioasă! 🙂 Trebuie să-ți aloci muuuult timp în care să îți citești creația de nenumărate ori astfel încât să-i dai singur „bun de tipar”. De ce spun asta? Poate pentru că după ce-l urci pe platformele de specialitate, finalizând o muncă titanică te trezești că o frază e pusă aiurea sau „ai faultat gramatica la oul piciorului”!

 

Involuntar… evident! 🙂

        Așa că… mare atenție! Corectarea manuscrisului se poate face și de o terță parte cum ar fi o editură. Dar treaba asta e contra cost și de cele mai multe ori timpul e cea mai mare problemă, nu banii. Lucrarea corectată n-o vei primi de pe o zi pe alta, nici măcar de pe o săptămână pe alta… deci e cu bătaie lungăăăăăăăăăăăăă!

 

        Să zicem că ai rezolvat tu în vreun fel cu corectarea manuscrisului… după cum te-am observat ești o ființă descurcăreață! 😉 Acum trebuie să te aduni și să-ți unești toate forțele pentru…

 

2. Crearea unei coperți

 

        Se povestește prin târg (! nu știu cât e de adevărat) că minunăta copertă reprezintă 40% din opțiunea de cumpărare a unei cărți. Măi să fie! În cazul acesta sper ca numele tău să înceapă cu „P” și să se termine cu „icasso” că o să ai nevoie! :))

 

Hă?!? Nu? Ahh.. ești un muritor de rând ca mine? Mda…

       

        Evident nu trebuie să te descurajezi. Ai și aici variante muuulte: ori mergi la o editură și te ajută ei, dar în aceleași condiții ca la corectarea manuscrisului sau… te poți descurca singur. Dacă mergi pe varinata a doua și ești cât de cât talentat la desen atunci treaba-i finalizată. Desenezi, scanezi și salvezi în .jpeg! Nici asta nu e o opțiune pentru tine? În regulă. Mai am o ultimă variantă care conține un singur cuvânt: canva.

 

        Eu aici mi-am făcut coperta pentru ghidul gratuit (aruncă o privire aici). Așadar, îl poti folosi gratuit, dar dacă vrei ceva mai sofisticat îți poți achiziționa variata premium – undeva la 65-70 lei/lună (la momentul scrierii prezentului articol). Aici ai tot ce-ți trebuie, de la grafică, la texte, culori, coperți gata editate doar să le completezi cu detaliile tale. Și cel mai important ai dimensiunile standard pentru copertă. În imaginea alăturată sunt câteva exemple de coperți: 

 

Cum am publicat prima mea carte electronică - ebook - Viață de scriitor - Liviu C. Tudose Blog - www.liviutudose.ro - exemple coperți

 

        Iar dacă și coperta e finalizată atunci mai ai de făcut un singur pas până la finalizarea cărții…

 

3. Accesarea ISBN-ului

 

        Ce este un ISBN? Pe scurt – International Standard Book Number sau mai pe românește codul numeric personal al cărții, dar la scară internațională. Acest ISBN este practic amprenta cărții tale. Fără el cartea nu e carte și nimeni nu-ți ia lucrarea în serios… cred… 

 

De unde luăm un ISBN și cât costă?

       

        Autoritatea care „eliberează” un ISBN nu e nimeni alta decât Biblioteca Națională a României. Sunt mai multe tipuri de ISBN pe care le solicităm Bibliotecii funcție de doleanțele personale. Toate aceste detalii le găsești pe website-ul Bibliotecii Naționale, la rubrica ISBN (pentru link direct click  aici).

 

        Pentru eliberarea unui ISBN trebuie să completezi câteva formulare, o pagină de titlu, o declarație pe proprie răspundere și împreună cu coperta cărții, toate trebuie trimise prin email la Autoritate. Dacă totul este bine în maxim zece zile lucrătoare aveți numărul magic pe email. Dacă nu este totul bine, atunci veți primi o inștiințare cu documentele lipsă, suplimentare sau corectarea erorilor, după caz.

 

Cum am publicat prima mea carte electronică - ebook - Liviu C. Tudose Blog - www.liviutudose.ro - ISBN

       

        Perosnal nu mi-a ieșit din prima! Pfff… nici nu mă așteptam într-o atât de mare birocrație, fiindcă scrisesem greșit titlul și subtitlul, iar pe copertă am omis să scriu anul publicării și localitatea, dar am reglat din mers cum s-ar zice. Toate aceste formulare despre care am vorbit mai sus le puteți descărca tot de pe linkul atașat.

 

        Atenție! Pentru un ebook trebuie să ceri ISBN pentru cartea electronică! În momentul în care am cerut eu un ISBN acesta era gratuit, dar dacă dorești să faci tot acest demers prin intermediul unei edituri să știi că serviciul este contra cost.

 

Și asta nu e tot!

 

        Ohhh… suntem la jumătatea drumului. Mai poți?! 🙂 Urmărește-mă în continuare să vezi cum am publicat prima mea carte electronică – ebook.

 

4. Transformarea manuscrisului în formatul acceptat de platformele online

 

        Ehh, aici e o adevărată aventură!

 

Ești un fel de Harrison Ford în Indiana Jones! 🙂

       

Cum am publicat prima mea carte electronică - ebook - Liviu C. Tudose Blog - www.liviutudose.ro - Indiana Jons - Transformarea manuscrisului în formatul acceptat de platformele online

        Ca să-ți urci ebook-ul pe platformele de specialitate trebuie să-i dai un format acceptat de aceste magazine online. Manuscrisul tău fiind în word are cel mai probabil un format .doc sau .docx, dar el trebuie să fie .epub, .mobi, .kindle, etc. Pentru a-l transforma în aceste formate ai nevoie de un soft special și multe cunoștințe în domeniu. Eu am căutat pe piață și când am văzut ce prețuri sunt m-am îndreptat spre freelanceri. Aici am avut de unde alege și contra unei sume modice am realizat conversia manuscrisului. Vă recomand să căutați pe Fiverr.

 

        După multe „nopți nedormite și documentate” am descoperit (Evrica!) cel mai bun format pentru un ebook – .epub, care este acceptat pe majoritatea platformelor. Am auzit că mulți au optat pentru varianta de .pdf (gratuită), doar că aceasta poate fi piratată cu ușurință, iar claritatea este îndoielnică mai ales dacă manuscrisul cuprinde și hărți, schițe – grafică în general.

 

        Dacă tot am vorbit de platformele astea… oare care sunt ele? Hmmm…

 

5. Top platformele pentru vânzare de cărți electronice – ebook-uri

 

        Din punctul meu de vedere sunt câteva mari și tari, dintre care câteva au parteneriate cu altele mai mici: Google Cărți, Apple Books, Amazon Kindle, Smashwords, Gumroad, Scribd, Barnes and Noble și Kobo (click pe denumire și te direcționează pe platforma respectivă). Pentru început vă recomand să porniți la drum cu primele trei, sunt mari și gratuite.

 

Sunt câteva, așa-i?

 

        Acum dacă aș începe să vă descriu în detaliu etapele publicării pentru fiecare platformă în parte probabil la final ar ieși de-un ebook nou-nouț 😛 Însă ca idee la toate ai de urmat cam aceiași pași: completare formular cu datele personale, detaliile cărții (titlu, subtitlu, autori, ISBN), alegerea prețului și procentului pentru drepturile de autor, după care se așteaptă verificarea informațiilor.

 

6. Drepturile de autor pe online

 

       Aceste drepturi configurate în platforme procentual sunt adăugate automat în „tabloul de comandă” al ebookului. Unele platforme au un procent standard, altele au mai multe varinate din care să poți alege funcție de preferințe. „Netul” care îți rămâne după vânzarea unui ebook diferă de la o țară la alta funcție de taxa pe valoarea adăugată, celebrul TVA (VAT) al fiecărui stat.

 

Cum am publicat prima mea carte electronică - ebook - Liviu C. Tudose Blog - www.liviutudose.ro - Copywriting.jpg

       

        Mai trebuie să spun că acoperirea de distribuție este aproape globală, cu mici excepții, funcție de fiecare platforma în parte.

        Pentru creșterea vânzărilor sau cel puțin pentru descărcarea cărții cât mai des (dacă o aveți cu titlul de gratuit) puteți participa la diverse oferte periodice prin care anumite platforme promovează cărțile către cititori.

 

7. Diverse recomandări

 

        Personal am lucrat mult până să văd cartea pe online. E o muncă colosală dacă vrei ca totul să fie cât mai aproape de perfecțiune. Iar la final intervine dezamăgirea când vezi că vânzarile nu decurg conform cu planurile tale.

 

La teorie suntem toți buni, însă practica ne cam pune bețe-n roate! 😛

 

        Dar pe parcurs am înțeles cum stau lucrurile și mi-am promis să-i dau timp timpului. Consider că mai devreme sau mai târziu, poate peste ani de zile, vreme în care ebookul tău va face de câteva ori turul Universului, îți va aduce într-un final și roadele mult visate. Asta cu o condiție: să fi scris cu pasiune…

 

        Și ca o altă recomandare puternică: dacă bugetul sau talentul îți permite, pune de-o traducere pentru lucrarea ta.. așa… măcar în engleză, fiindcă nu vei ști peste ani cine o s-o citescă… și cine știe… înțelegi tu la ce-mi fuge mintea… 😀

 

       Multe ar mai fi de spus, dar concluzionând elegant, îți recomand ferm să fii posesorul unei cărți electronice pentru că poate aceasta va aduce bucurii și celor care vor să te citească și nu au la îndemâna altă variantă!

 

       Update: Mai vin cu o completare la aceste recomandări, oferită de Alain Costea în rubrica de comentarii a asticolului: „Cum am publicat cartea de debut” în care, după o lungă cercetare amănunțită, ne povestește cum a descoperită platforma Draft2Digital care se ocupă de publicarea ebook-urilor pe toate platformele de specialitate. Dacă ești interesat de subiect îți recomand să citești cele scrise de Alain căruia îi mulțumesc pe această cale pentru amabilitatea sa.

 

8. Gânduri de bine

 

        Dacă ai un vis măreț, iar acesta trece prin paginile unei cărți electrinoce – ebook, atunci nu mai sta pe gânduri și luptă cu îndârjire până când visul tău va deveni realitate. Nu spun că este ușor. Nu spun nici că este greu.

 

        Spun doar să nu renunți, pentru că dacă vei renunța atunci nu vei afla niciodată ce te așteaptă dincolo de reușită. Și fie vorba între noi… învingători sunt doar cei ce nu renunță, iar T U trebuie să fii unul dintre ei! 

 

         Și uite așa, am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea mea cu speranță că voi ajuta oameni simpli cu suflet mare în căutarea succesului… fie el și… electronic! 😉

 

Multă baftă! 

Cu cele mai alese gânduri,
Liviu – un scriitor cu ebook 😀

 

 

     P.S.: Dacă ai vreo întrebare legată de Cum am publicat prima mea carte electronică – ebookdă-mi de știre în comentariile de mai jos. E posibil să am și un răspuns! 😀

 

∼∼∼∼*∼∼∼∼

 

        Alte articole din aceeași categorie – Viață de scriitor:

 

  1. CUM AM PUBLICAT CARTEA DE DEBUT
  2. CUM AM SCRIS PRIMA MEA CARTE
    ∼*∼
  3. CUM AM ALES EDITURA PENTRU CARTEA DE DEBUT
  4. LISTA EDITURILOR DIN ROMÂNIA
  5. EDITURI CARE PUBLICĂ DEBUTANȚI
    ∼*∼
  6. CUM AM PROMOVAT (GRATUIT), CA AUTOR, CARTEA DE DEBUT
  7. CUM AM PROMOVAT (CONTRA COST), CA AUTOR, CARTEA DE DEBUT

 

_____
E posibil ca aceste informații să fie adevărate.

Până la proba contrarie, considerați articolul un pamflet. 🙂

 

 

Apreciez recomandarea acestui articol:
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] CUM AM PUBLICAT PRIMA MEA CARTE ELECTRONICĂ – EBOOK […]

trackback

[…] am publicat cartea de debut, iar mai apoi am promovat-o fie gratuit, fie contr-cost și mai ales cum am publicat și versiunea electronică – ebookul, toate acestea pot reliefa cu ușurință anumite aspecte ce-ți vor fi de mare […]

trackback

[…] CUM AM PUBLICAT PRIMA MEA CARTE ELECTRONICĂ – EBOOK […]

trackback

[…] CUM AM PUBLICAT PRIMA MEA CARTE ELECTRONICĂ – EBOOK […]

trackback

[…] CUM AM PUBLICAT PRIMA MEA CARTE ELECTRONICĂ – EBOOK […]

trackback

[…] CUM AM PUBLICAT PRIMA MEA CARTE ELECTRONICĂ – EBOOK […]

trackback

[…] CUM AM PUBLICAT PRIMA MEA CARTE ELECTRONICĂ – EBOOK […]

trackback

[…] CUM AM PUBLICAT PRIMA MEA CARTE ELECTRONICĂ – EBOOK […]

Alina
Alina
3 months ago

Interesant. M- am mai luminat puțin. Eu scriu de dragul de a scrie. Am multe de spus dar nu știu dacă ceea ce vreau sa scriu va ajunge la urechile celor care vor sa ” asculte” .

Liviu C. Tudose
Liviu C. Tudose
3 months ago
Reply to  Alina

Dragă, Alina,

Sunt sigur 100% că timpul va aduce lângă scrierile tale fix acele persoane care adoră stilul tău!

Dacă scrierile tale sunt din suflet și cu suflet atunci nu-ți mai pune atâtea întrebări existențiale.

Eu am o vorbă când pic în butoiul cu melancolie: poate publicul scrierilor mele nici nu s-a născut încă. 😉

Dar nu-i bai, la un momentat fiecare dintre noi va ieși din anonimat… cu o umilă condițiune: scrierile să fie cu pasiune…

alina
alina
3 months ago

Din suflet pentru alte suflete. Am inceput sa scriu cand simteam ca sufletul meu e prea plin. Am constriut o “conducta de refulare” .

Urmeaza sa ma inscriu la facultatea de Psihologie.( multe indraznesc eu anul acesta.)

Prin carte vreau sa incurajez femeile din toata lumea ( pot sa visez, nu?) ca se poate daca vrei. iar , terminand facultatea-pentru ca asta e scopul , sa o termin si sa raman cu ceva cunostinte care sa ma ajute sa pot ajuta pe ceilalti.
Multumesc mult.

Liviu C. Tudose
Liviu C. Tudose
2 months ago
Reply to  alina

Visurile sunt realitățile de dincolo de timp 😉

alina
alina
2 months ago

Multumesc!

Daniela
Daniela
3 months ago

Am publicat și eu un e- book acum 4 ani, dar din păcate atunci când cer
editurii cu care am lucrat un raport al vânzărilor/ împrumuturilor e- book ului meu, îmi răspunde mereu ca nu s-a înregistrat nicio vânzare. Nu știu cum aș putea afla concret situația vânzării e-book ului, din moment ce eu trebuie doar să-i cred pe cuvânt pe cei de la editură. Există și alt mod de a fii instiintata în momentul când cineva îmi cumpără/ împrumută e- book ul?

Last edited 3 months ago by Daniela
Liviu C. Tudose
Liviu C. Tudose
3 months ago
Reply to  Daniela

Bună, Daniela,

Totul trebuie să respecte documentele semnate între tine și editură. 

În mod normal ei trebuie să-ți trimită anual o evidență asupra vânzărilor. Fie că sunt, fie cu zero dacă nu sunt. 

Și da, chiar dacă sună ciudat, trebuie să-i crezi pe cuvânt, asta în cazul în care nu ți-au dat accesul la o platformă pentru a urmării și tu evoluția vânzărilor – cel puțin așa era de bun simț.

Dacă consideri că nu mai ești reprezentată și/sau promovată după înțelegerea inițială atunci puteți încheia contractul amiabil, moment în care ei nu o să mai publice/recomande ebookul niciunde.

Astfel tot ce ține de publicare/promovare îți va reveni personal. Caz în care vei avea o evidență clară asupra viitoarelor vânzări. 

Dar asta pe cont propriu e o muncă titanică, însă nu și imposibilă.

Pentru mai multe informații din domeniu poți lectura experiențele notate de mine în articolele de mai jos:

https://liviutudose.ro/category/blog-viata-de-scriitor/

Sper că am făcut cât de cât lumină.

Gânduri pline de bucurii!

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Supraviețuirea unei civilizații. Cercul de Foc - Liviu C Tudose - www.liviutudose.ro - Achiziționează exemplarul tău - Pop-up

Dacă ați ști ce vă așteaptă la capătul visurilor n-ați mai renunța... niciodată...
Pentru exemplarul tău alege una dintre librăriile online:

Libris.ro

Cărturești.ro

eMAG.ro

Librărie.net