Cum am trimis manuscrisul editurilor
Veșnica întrebare a unui debutant este: „Cum să trimit manuscrisul unei edituri?” Doar că aceasta este doar prima dintr-o serie de nedumeriri:
1. „Oare să trimit doar un capitol sau tot manuscrisul?”
2. „Dar dacă trimit tot manuscrisul și nu mă publică, pot să-mi fure dreptul de autor?”
3. „Să trimit ceea ce cred eu că am scris mai bine sau să trimit aleator/pe sărite câteva capitole?”
4. „Totuși… cum trimit manuscrisul?”
Mno… întrebări existențiale ce mai! E tare dificil când nu ai cunoștințele necesare și vrei să ajungi departe. Parcă atunci teama e cea mai mare…
Dar tu faci o excepție de la regulă acum! De ce? Fiindcă te-ai lovit întâmplător de prezentul articol, în care îți voi detalia pe laaaaarg „răspunsurile trăite pe pielea mea”.
Am mai scăpat două-trei detalii despre prezentul subiect și prin articolele precedente. Dacă te macină „curiositatea” atunci le poți accesa cu încredere (le găsești la finele prezentului articol).
Aș vrea să-ți spun „Hai să le luăm treptat, punctual și să despicăm firul în patru”, dar totul e mult mai simplu decât ai crede vreodată.
Nu trebuie să te frâmânți pentru asta, fiindcă editurile sunt cele care îți cer manuscrisul și ele îți spun exact ce/cât/cum/unde să le trimiți. Singura decizie grea este aceea de a deschide dialogul cu o editură și a reuși într-un final să se pomenească de vreun manuscris.
Simplu, așa-i!? 😀
Dar hai mai bine să îți spun cum am trimis manuscrisul editurilor:
1. „Oare să trimit doar un capitol sau tot manuscrisul?”
Aici am avut parte de diversitate. Unele edituri mi-au cerut tot manuscrisul, oferindu-și interesul extrem de parcă ar fi descoperit vreun nestemat în ale literaturii și m-ar fi publicat a doua zi, doar că mai apoi nici nu s-au mai sichisit sa-mi răspundă. Altele mi-ai cerut primele patru capitole „ca să-și facă o idee despre ce scriu” și două-trei edituri au fost interesate tot patru capitole spre atenta observare, dar de această dată au lăsat subsemnatul să le aleagă.
2. „Dar dacă trimit tot manuscrisul și nu mă publică, pot să-mi fure dreptul de autor?”
Ehh hai! Dacă de gândești mereu la furat, într-o zi o să te fure și pe tine, cu tot cu manuscris! 🙂 Trăim totuși alte vremuri acum, altele decât cele în care aceste îndeletniciri se foloseau ca o practică obișnuită. Cei drept, mi-au trecut și mie astfel de gânduri la un moment dat, însă îmi place să cred că azi nicio editură, oricât de necunoscută ar fi, nu și-ar mai risca reputația pentru un „furt calificat”. Oricum, dacă ai auzit de cazuri recente, dă-ne și nouă un semn la rubrica „comentarii”.
3. „Să trimit ceea ce cred eu că am scris mai bine sau să trimit aleator/pe sărite câteva capitole?”
Dacă editura îți permite să trimiți ce capitole vrei tu, iar dacă inspirația așezată de tine nu e chiar atât de sclipitoare în fiecare capitol al manuscrisului, atunci aia e! Alege ce ți se pare ție mai de succes. Asta doar așa, să faci o impresie de început, fiindcă dacă e să fie, editura îți va lua la „puricat” fiecare capitol în parte înainte să rostească cuvintele magice „suntem de acord să semnăm”.
4. „Totuși… cum trimit manuscrisul?”
Acum câteva săptămâni în urmă cinevă îmi scria fix această întrebare. Voia să știe dacă să trimită manuscrisul fizic prin curierat sau chiar și în persoană. Cei drept sugestia mă putea amuza dacă nu citisem chiar eu în acea perioadă cum că multe editurile din străinătate încă folosesc această metodă clasică.
Personal, atât la editurile din România, cât și la cele din străinătate am trimis manuscrisul doar prin intermediul emailului, atașându-l fie de pe emailul personal, fie de la rubrica contact a editurilor.
Și uite, așa ți-am povestit și ție cum am trimis manuscrisul editurilor!
Cu dorința ca manuscrisul tău să deschide multe uși de editură,
Liviu
P.S.: Dacă te-ai mai lovit și de alte necunoscute în legătură cu trimiterea manuscrisului, atunci dă-ne și nouă de știre în comentarii! Apreciem!
∼∼∼∼*∼∼∼∼
Alte articole din aceeași categorie – Viață de scriitor:
- CUM AM PUBLICAT CARTEA DE DEBUT
- CUM AM ALES EDITURA PENTRU CARTEA DE DEBUT
- EDITURI CARE PUBLICĂ DEBUTANȚI
∼*∼
- CUM AM PROMOVAT (CONTRA COST), CA AUTOR, CARTEA DE DEBUT
- CUM AM PROMOVAT (GRATUIT), CA AUTOR, CARTEA DE DEBUT
∼*∼
- CUM AM PUBLICAT PRIMA MEA CARTE ELECTRONICĂ – EBOOK
- CUM AM SCRIS PRIMA MEA CARTE
_____
E posibil ca aceste informații să fie adevărate.
Până la proba contrarie, considerați articolul un pamflet.