Hei hei eeeeeee!
Yupi yupi eeeeee!
Sincer să fiu, mi-a venit ideea să public prezentul articol mai mult din instinct, fiindcă zilele trecute am primit pe email un raport în legătură cu websiteul meu și dintre toți parametrii SEO mi-a ieșit în evidență o căutare pe google: „edituri care publică debutanți”. Cei drept erau doar vreo patru accesări sub acest tag însă fie și pentru atât mi-am zis să pun câteva rânduri aici.
Așadar, dacă te gândești că există undeva într-un colț de lume câteva edituri care publică doar debutanți să știi că treaba asta nu e chiar atât de simplă. Pentru a găsi editurile care publică debutanți trebuie să le căuți, iar procesul de căutare este unul anevoios, extrem de complex și de lungă durată! Trebuie luată fiecare editură în parte, trimis email/sunat și aflat dacă publică sau nu debutanți.
Mno… gata? Ai renunțat deja?!?
Să te uitați pe websiteurile lor oficiale la informațiile despre publicarea debutanților. De obicei e scris undeva într-un colț de pagină, parcă intenționat să fie găsit mai greu sau deloc. Treaba asta chiar este intenționat făcută așa pentru ca editura să nu primească prea multe manuscrise (mi-a șoptit mie o păsărică 😀 ).
Însă dacă totuși le găsiți, e posibil să nu mai fie de actualitate. Din propria experiență vă spun asta. Pentru actualizare cel mai bine e să trimițeți un email, dar recomandat este să sunați direct! Economisiți timp și aveți răspunsul imediat.
Lăsând deoparte vorbele fără sens, iată ce pași trebuie să urmezi pentru a descoperi câteva edituri care publică debutanți:
1.Descoperirea genului literar
2. Intocmirea listei preliminare
3. Contactarea editurilor
4. Sporirea șanselor
∼∼∼∼*∼∼∼∼
1.Descoperirea genului literar
Încearcă mai întâi să îți dați seama ce fel de gen literar ai scris. Fie că este un roman de dragoste, polițist sau de aventuri, trebuie să-i cunoști existența! Asta te va ajuta într-o selecție viitoare a editurilor funcție de domeniul respectiv al scrierii. Dacă nu ști nici care-i treaba cu editurile, atunci aruncă o privire peste articolul tipurile editurilor ca să-ți faci o idee.
2. Intocmirea listei preliminare
După aceea ați găsit genul literar pe care l-ați scris, următorul lucru este să căutați editurile care sunt în aceeași categorie cu lucrarea voastră. Aici este cea mai mare muncă pentru că sunt foarte multe genuri și subgenuri literare, dar și edituri care publică generalist adică publică mai multe genuri literare.
Nu aveți de unde să accesați o clasificare fiindcă nu există undeva un un tabel cu ce publică fiecare (dacă timpul îmi permite poate o să fiu eu un deschizător de drumuri, însă nu promit! 😛 ) și ce nu publică fiecare editură dar vă pot lăsa aici un link (sper că mai este actualizat când voi îl accesezi tu) cu o listă întreagă de edituri. Nu sunt toate, dar e un punct de plecare în lunga ta căutare.
3. Contactarea editurilor
După ce v ați făcut o listă cu editurile care publică genul vostru literar că sunt fie că sunt zece, douăzeci sau treizeci, trebuie să treceți la treabă, iar treaba constă în felul următor: în dreptul fiecărei edituri scrieți numărul de telefon (vă recomand telefonul pentru că e direct. emailurile se pierd sau din lejeritate nu se citesc/răspund), apoi sunați la fiecare cu mesajul gata învățat:
„ Bună ziua,
Sunt un viitor debutant… Vă rog frumos să-mi spuneți dacă editura dumneavoastră publică și debutanți, iar dacă da în ce condiții?”
Dacă primiți un răspuns negativ, treceți la urmatoarea editură. Dacă primiți unul pozitiv atunci cereți informații complete: au nevoie de tot manuscrisul sau doar de trei-patru capitole, la ce adresa de email trebuie expidiate și în cât timp să-i suni tu pentru rezultat. Sunt detalii esențiale. Dacă refuză să ți le ofere atunci ignoră-i. Sunt superficiali!
4. Sporirea șanselor
Odată ce ai reușit să trimiți toate manuscrisele respectivelor edituri încadrate în genul tău literar, următorul lucru este să treci la o nouă listă cu edituri generaliste. Această categorie de edituri publică tot felul de genuri literare. Poate fi o șansă în plus pentru tine.
Cam asta ar fi munca ta care o ai de depus pentru a afla care sunt editurile care publică debutanți. Nu există sau din câte știu eu nu există o editură care publică doar debutanți. Cred că asta este imposibil mai ales prin faptul că fiecare editură vrea să își „crească” proprii scriitori de la debut până la un nivel cât mai înalt al creației.
După ce ai parcurs toți acești pași trebuie doar să aștepți un email de confirmare, iar ca așteptarea ta să nu fie prea apăsătoare încearcă ca în maxim două săptămâni de când ai trimis manuscrisul spre editor să îl suni, întrebându-l dacă îți publică lucrarea sau nu. Așa de direct! Nu merge pe varianta email din motive evidente.
Vin în ajutorul tău și cu alte informații care îți pot fi de ajutor: momentul în care decizi să semnezi un contract cu o editură, dacă vrei să-ți promovezi gratuit sau contra cost lucrarea, în ce condiții îți alegi o editură: clasică, hibridă sau Self Publishing – pentru că toate aceste edituri publică debutanți.
Îți doresc multă baftă! Să îți atingi scopul și să găsești din multitudinea de edituri care publică debutanți una și pentru tine! Și nu uita că învingători sunt doar cei ce nu renunță niciodată!
Cu profundă considerație,
Liviu – un fost… debutant.
P.S.: Dacă ai vreo întrebare legată de edituri care publică debutanți, dă-mi de știre în comentariile de mai jos. E posibil să am și un răspuns!
∼∼∼∼*∼∼∼∼
Alte articole din aceeași categorie – Viață de scriitor:
- CUM AM PUBLICAT CARTEA DE DEBUT
- CUM AM ALES EDITURA PENTRU CARTEA DE DEBUT
- LISTA EDITURILOR DIN ROMÂNIA
∼*∼ - CUM AM PROMOVAT (CONTRA COST), CA AUTOR, CARTEA DE DEBUT
- CUM AM PROMOVAT (GRATUIT), CA AUTOR, CARTEA DE DEBUT
∼*∼
- CUM AM PUBLICAT PRIMA MEA CARTE ELECTRONICĂ – EBOOK
- CUM AM SCRIS PRIMA MEA CARTE
_____
E posibil ca aceste informații să fie adevărate.
Până la proba contrarie, considerați articolul un pamflet.
[…] câteva articole cu referire la clasificarea editurilor funcție de diverse categorii (de la edituri care publică debutanți și până la cum am ales editura pentru cartea de debut sau multe alte informații „vitale” […]
[…] EDITURI CARE PUBLICĂ DEBUTANȚI […]