Saki, Saki…. Kiyosaki! 🙂
Neața prieteni dragi,
Zilele trecute am reușit să finalizez o lectură interesantă, scrierea Fake de Robert Kiyosaki sau cum minciunile te fac și mai sărac. Așa cum îi spune și titlul (fake în engleză însemană fals), cartea este un seif în care se găsesc toate informațiile despre lumea financiară globală, raportată mai ales la Statele Unite ale Americii și al lor dolar american USD – $.
Cum domnul investitor multimilionar Robert Kiyosaki ne relatează, sunt câteva evenimente interesante care au avut loc în istoria omenirii ce au reușit să împartă, pe plan financiar, apele ca Moise, delimitând săracii de bogați:
1. Școala falsă cu ai săi profesori falși;
2. Banii contrafăcuți;
3. Numeroase active care s-au dovedit/se dovedesc a fi false;
4. Știri false;
5. Banii lui Dumnezeu și banii oamenilor.
1. La școală nu poți învăța lucruri de la profesorii lipsiți de viziune, de la cei care vin în fața elevilor și citesc din manual sau le dictează mecanic ca și cum le-ar da dictare. Ca să fie de succes ar avea nevoie de practică, de experiență ca să poată împărtăși mai departe trăirile și emoțiile care au decurs din eșecuri sau reușite.
Iar peste toate, educația financiară este inexistentă. Școala nu ne învață ce sunt banii, ce sunt taxele, investițiile financiare, etc. Te învață doar cum să fii cel mai bun angajat. Te felicită cu o diplomă atunci când nu greșești, iar atunci când o faci ești arătat cu degetul și ignorat. Când în realitate pentru a deveni o persoană de succes în afara școlii ai nevoie tocmai de aceste greșeli care să te facă să înțelegi unde ai greșit.
2. Banii contrafăcuți, așa cum sunt descriși în Fake de Robert Kiyosaki , ne arătă cum la începutul anilor 70 președintele american Nixon a renunțat la etalonul aur pentru dolar ce a dus la devalorizarea acestuia și obligatoriu la printarea (tipărirea) mai multor bancnote. Toate acestea ducând la devalorizarea banilor și creșterea inflației. Din acel moment, fiecare criză financiară aducea cu ea tipărirea și mai multor bancnote de hârtie a căror valoare financiară era mult diminuată.
3. Numeroasele active care până la urmă se dovedesc a fi false, având scopul principal de a lua bani de la cei săraci și din clasa de mijloc și de a-i face și mai săraci. Amintește aici câteva dintre ele: asigurările de pensionare de stat și private, acțiunile bursiere, diverse elemenete financiare create special pentru a „acapara” cât mai mulți bani lichizi de la populație, diverse pachete de creditare, ipoteci, titluri de stat, etc.
4. Rețelele sociale și presa în general oferă de cele mai multe ori știri false împopoțonate cu titluri atrăgătoare care au menirea de a te face să citești și să asimilezi informații care sunt de cele mai multe ori eronate. Scopul lor e să te țină la distanță de la evenimentele cu adevărat importante. Pentru a nu ajunge un astfel de prizonier autorul ne îndeamnă să nu credem tot ce auzim, dar în schimb să ne dezvoltăm abilitatea critică, să facem diferența între ce e bun și ce e toxic.
Ca o concluzie, școala te formează în așa fel încât să fii un angajat bun, să lucrezi pe un salariu bun, să fii un consumator excepțional și să iei multe credite de la banci, apoi să primești o pensie (care nu e sigură) ce te poate ajuta să supraviețuiești de la o lună la alta.
5. Banii lui Dumnezeu. „Fake” te învață și că există o scăpare din această cușcă de șobolan și anume să investești în banii lui Dumnezeu care oferă o stabilitate financiară de când lumea: aurul și argintul adevărat. Începuturile sale sunt chiar interesante povestind că primul său profesor adevărat care l-a învățat despre aur a fost o vânzătoare dintr-un sat vietnamez atunci când a trecut dincolo de liniile inamice pe vremea când era soldat în războiul din Vietnam. Aflase ulterior că la acea vreme în Statele Unite deținerea de aur era ilegală. Deznodământul poveștii veți descoperi în cartea Fake de Robert Kiyosaki alături de multe alte învățături care te fac să înțelegi lucrurile altfel, să înțelegi că mult timp ai trăit într-o minciună și ce trebuie să faci pentru ca visurile de independență financiară să devină realitate.
Tot aici vorbește „printre rânduri” și de banii oamenilor. Acei oameni care până acum au fost manipulați care și-au făcut proprii bani ce incomodează marile bănci și guverne ale lumii. Evident se referă la monedele digitale – așa numitele cryptomonede care s-au dezvoltat puternic în ultimii 2-3 ani alături de blockchan-uri (rețele) prin care aceste monede digitale circulă liber, în siguranță maximă și cu comisioane (gas fee) aproape inexistente. De exemplu pentru un transfer de câteva miliarde de dolari de la un deținător la altul se plătește o taxă de sub un dolar american (usd – $).
Cele mai vechi cryptomonede sunt Bitcoin (creat de un necunoscut cu pseudonimul de Satoshi Nakamoto) și Ethereum, echivalate de mulți cu aurul și argintul clasic, dar monedele digitale în realitate sunt mult mai multe. Astfel, prin intermediul lor, practic din nimic, oamenii simplii au devenit milionari peste noapte, iar bancile nu-s prea încântate de acest lucru, împiedicând tranzacționarea cryptomonedelor și transferul lor prin conturile proprii.
Dacă sunteți pasionați de investiții, de businessuri, de lumea financiară în general, eu vă recomand să vă acordați o șanșă citind Fake de Robert Kiyosaki doar și pentru simplul fapt că autorul face multe aduceri aminte la mult mai celebra „Tată bogat, tată sărac”. Și… e posibil să nu regretați.
Cât despre mine…
un pasionat al investițiilor financiare…
vă doresc prosperitate fără limite și o viață trăită așa cum v-o doriți,
Liviu
P.S.: Voi ce alegeți: banii lui Dumnezeu, banii oamenilor sau banii guvernului?
_____
E posibil ca aceaste rânduri să fie adevărate.
Până la proba contrarie, considerați articolul un pamflet.